Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC 7662 Kék hógolyó-köd

Az Ausztriában megrendezett észlelőhétvégén készült felvételem az NGC 7662 Kék hógolyó-ködről, most először próbáltam meg rövid expozíciós idő és magas Gain mellett a kamera magas felbontású Bin1 módjával apró objektumokat fényképezni. Mivel egyetlen nyers képet is sokáig tartott letöltenie az Asiair-nek a kameráról, nem készült igazán sok expozíció sajnos, illetve a kisebb méretű ROI mód is hiányzik a készülékből. (legközelebb simán Sharpcappal fogom vezérelni a kamerát)

Az NGC 7662 egy planetáris köd, ami akkor keletkezett mikor egy közepes méretű csillag vörös óriássá válása után a külső rétegeit lassan ledobta magáról. Végül a csillagból csak a fehér törpévé zsugorodott mag maradt, amit a ködösség közepén láthatunk. A fehér törpét egy világos hurok veszi körül, amit egy zöldes-türkizes réteg övez.

William Herschel fedezte fel 1784-ben a 2500 fényévre található, 0,8 fényév átmérőjű ködösséget.

Készítette

Ágoston Zsolt

Optika

200/800 Newton (Skywatcher)

Kamera

ASI 294MM Pro monokróm hűtött kamera

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Ausztria, Trahütten

Dátum

2021-09-10

Expozíciós adatok

400X1s L, 3X160X1s RGB, Bin1, Gain300

Szűrők

Optolong LRGB

Hozzászólások

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Így már világos, mint a hógolyó köd.:) köszi az infókat.üdv.

 Ágoston Zsolt Ágoston Zsolt

Azért készítettem 1 másodperces expókat, mert 2 másodperces záridőn már beég a köd :)
Kb. 30 ívmásodperc az átmérője és 8 magitúdós, ezért a bolygófotókhoz hasonlóan kellett fényképeznem. A légkör sem keni el annyira a részleteket egy rövid záridős felvételen, mintha öt percig exponálnék. A "Lucky imaging" eljárásnak pont az a lényege, hogy nagyon sok rövid záridős felvétellel több részletet lehet rögzíteni, mint kevés, hosszú záridős fényképpel. Az amúgy is fényes és apró planetáris ködöknél különösen előnyös lehet ez a fényképezés mód.

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Szia Zsolt

Miért csináltál ennyi 1s képet? Miért nem hosszabb expókat lőtél, ha már hűtött kamerád van? Sose értettem ez mire is jó?