Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Hattyú fal (NGC 7000 - Cygnus Wall)

Kényszerűségből visszaköltöztettem bázisomat otthoni, bp-i teraszomra, ahol a 18,40-es SQM Belbuda fénybúrája alatt már jó égnek számít. (Érdekes, hogy 1-kor, a Vár fényeinek lekapcsolása után, az SQM akár 19-re is javulhat, ami alapból ugyan még mindig elég gyenge, de H-alfában már egész jó, RGB-ben pedig vmennyire használható.) Tapasztalatom, hogy innen halványabb ködöket még keskenysávon sem érdemes fotózni, mert egyrészt hatványozottan több expó kell egy elfogadható képhez, másrészt ami a nagyobb probléma, hogy a képeken sokszor lehetetlen megkülönböztetni az éjszaka során kapott sokféle grádienst a valódi jeltől, inkább az ehhez hasonló fényesebb objektumokkal érdemes próbálkozni. A képen a H-alfa réteg adja a fényességet, a színeket pedig HOO-RGB sémában kevertem hozzá.

Készítette

Csordás Péter

Optika

Celestron EdgeHd 800

Kamera

Moravian G3-16200

Mechanika

EQ6

Helyszín

Budapest

Dátum

2021-09-03

Expozíciós adatok

Ha: 41x900s bin1, O3: 15x400s bin2, RGB: 210x30s bin2

Szűrők

Baader Ha, O3, R, G, B

Hozzászólások

 Csordás Péter Csordás Péter

Helló Bence, kösz az értékelést és hogy ránéztél. Bp-n kezdtem fotózni, nem ismeretlen a szívás jellege :), csak elszoktam tőle. Jól látod, a természetes RGB színeket itt el lehet felejteni, legalábbis én nem tudom produkálni, ez inkább a kekenysáv színvilága.

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Peti! Nagy érvágás lehet mikor az ember normális ég után BPről kénytelen fotózni :( Amúgy a kép szerintem jó lett, szép részletek jönnek. Nem ehhez a színvilághoz szoktunk az NGC7000nél, először furcsa is volt nekem, de többedszerre megnézve bejön :)