Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M31 - Androméda Galaxis - 1 darab, 10 perces próbakép

Kivancsi voltam, hogy mire kepes a technikam, miutan egy picit meg finomhangoltam a stabilitason. Nem voltam kepes 10 perces, de meg 5 perces kepeket se kesziteni. Sajnos a mai idöjaras sem kedvezett, igy csak egy darab 10 perces kepet keszitettem. A vegeredmenyen egy picit meglepödtem, persze pozitivan.
Hihetetlen, hogy mire kepes ez a kis szenzoros monokrom kamera…
Persze az Andromedara nem ezt a tavcsovet fogom hasznalni, hanem majd a kis vezetotavcsovemet. Igen! A kis Skywatcher Evoguider 50ED, SW flattenerrel. Csak sajnos ennek a flattenernek 17,5mm a backfokusza, szoval a EFW szurot nem hasznalhatom, ezert egy 10mm manualis szurot fog kellenem beszerezni.

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

TS - Optics 80/480 f6 Apo Triplet + 0,79x TS Photoline reducer

Kamera

ASI 183MM Pro

Mechanika

EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Ímely - Szlovákia

Dátum

2021-10-04

Expozíciós adatok

1 x 10 perc - no filter

Hozzászólások

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Kis Péter > Köszi! Hát igen, ez csak egy teszt kép, korrekcios kép nélkul es zajszures nelkul. En is nagyon meglepodtem a reszleteken.

 Kiss Péter Kiss Péter

Tesztkép ide vagy oda, nekem ez így nagyon tetszik. Két ok miatt is. Egyrészt, ha jól látom, nincsenek erős zajszűréssel szétmosva a részletek. Másrészt így ebben a formában nagyon közel áll a nagytávcsöves vizuális látványhoz. Már persze ha nem nagyítok bele annyira a fotóba.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

A vezetö tavcsövem egy Skywatcher Evoguide 50ED, FPL53 doublet lencsével és 242mm fókusszal. Vettem hozzá egy SW flattenert, ami direkt ehez van készítve és alkalmas az asztrofotózáshoz. A 242mm fóokuszban már szépen beleférne az egész Androméda Galaxis és a fényereje is kb f4,85. Ez a kis tubus hasonló mint a Redcat a WO-tol. Ez csak egy próba lesz, de ha beválik, akkor nyugodtan majd mondhatom, hogy “kicsi a bors, de erős” …

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Bizony jó szenzor ez, szereti a fényes cuccokat. Miért akarod a vezető távcsövet használni főoptikának?