Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Szív-köd (IC 1805, Sh2-190)

2021. 08. 13-án, a VEGA '21 Nyári Amatőrcsillagászati Megfigyelőtábor során készült felvételem az Sh2-190 jelű emissziós ködről, más néven a Szív-ködről.

A felvételt monokróm kamerával készítettem, hidrogén, oxigén és kén szűrők segítségével. A kén szűrős felvételek vörös színt kaptak, az oxigén kéket, a hidrogén zöld színt kapott annak ellenére, hogy ezt a hullámhosszot is vörösként érzékeljük. Ez a módozat a Hubble-paletta, ami nem színhelyes képet ad, viszont a ködösséget alkotó hidrogén és oxigén látványosan elkülönül.

A ködösség a Cassiopeia csillagképben, a Tejút Perszeusz-karában található, a Lélek-köd és a Perzeusz ikerhalmaz közelében.

Fotografikus megfigyelés során könnyen megfigyelhető a ködösség nevét adó, szívhez hasonló forma. Az emissziós köd közepén feltűnő csillagcsoportosulás figyelhető meg, a csillagok egy örvénylő-kígyózó gáz-alakzatot vesznek körbe. A nyílthalmaz a Melotte 15, mely néhány, a Napnál ötvenszer nagyobb, és számos kisebb csillagot tartalmaz, ezeknek sugárzása ionizálja a hidrogénből álló ködöt. A nyílthalmaz kora 1,5 millió év, 7.500 fényévre található a Földtől.

Készítette

Ágoston Zsolt

Optika

200/800 Newton (Skywatcher)

Kamera

ASI 294MM Pro monokróm hűtött kamera

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Őrimagyarósd

Dátum

2021-08-13

Expozíciós adatok

3X31X180s= 279perc, Gain 150

Szűrők

Optolong Ha-S-O szűrőkészlet

Hozzászólások

 Ágoston Zsolt Ágoston Zsolt

Köszönöm!
Engem is meglepett a feldolgozás során a Szív-köd, ahogy sorban jöttek elő a részletek :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szép lett, tetszik a kompozíciója, és a színei is.