Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

HOLD - színes, minerál képfeldolgozásban

A hónap képe: 2021. május

Újragondoltam a Hold-kompozit képemet és újbol feldolgoztam. A rengeteg képnek, a Nikon Z6 full-frame fantasztikus szenzorának és az apokromatikus távcsönek köszönhetöen hihetetlenül részletgazdag képet kaptam, amiböl a színeket is részletesen kitudtam hozni.

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

Skywatcher ED100/900 + 2x Barlow

Kamera

Nikon Z6

Mechanika

Skywatcher HEQ5 Pro Goto (Bordásszíjas)

Helyszín

Ímely - Felvidék

Dátum

2021-02-22

Expozíciós adatok

ISO 200, Exp.: 1/60s. K.b. 400 raw kép feldolgozása.

Értékelések

Részletes felvétel égi kísérőnkről, amelyen kíválóan látszanak a felszín anyagkülönbségei és az ezekből adódó, fényereje miatt általában láthatatlanul halvány színek.

Vámosi Flórián

Tamás lenyűgöző részletességű és igényes, precíz feldolgozású fényképe a legjobbak között említhető a hazai színes holdfotók tárházában! Gratulálok!

Majzik Lionel

A hiperszaturált holdfotó műfajt kiválóan reprezentáló, annak minden elvárását tökéletesen teljesítő fotót láthatunk Tamástól. Talán ma még kicsit megosztó, szokatlan ez a műfaj, de annál értékesebb és annál nagyobb kihívásokat rejt magában egy ilyen csúcsminőségű fotó elkészítése. Egyrészről ugyanis holdunk részleteit ugyan olyan alapossággal kell kidolgozni, mint egy hagyományos holdfotó esetén, másrészt a színi információkat is be kell gyűjteni és hozzá kell dolgozni a képhez, mely műszakilag is plusz kihívás, ráadásul mindezt esztétikusan kell tenni, úgy hogy a színi különbségek kihangsúlyozása természetes és hiteles legyen. Tamásnak mindezeket sikerült magas szinten megvalósítani, harmonikus összképben tálalni. Ezek után talán nem is meglepő, hogy egyhangúan nyerte el májusban a Hónap képe kitüntető címet.

Feltóti Péter

Ebben a hónapban ez a kedvenc képem! Alapvetően mélyég fotózás érdekel, de Tamás holdfotója nagyon jó lett! Részletes, nagyon szép kompozíció, és a színek is nagyon jól el vannak találva! Gratulálok!

Dezső Attila

Hozzászólások

 Schmall Rafael Schmall Rafael

A képcím alapján véleményem szerint egy nagyon is igényes kép lett ez!

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszönöm Gábor!

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszönöm Zoltán! Élmény volt ezzel a képpel dolgozni a Photoshopban.

 Jelinek Gábor Jelinek Gábor

"Sokat kell még tanulnom és rengeteg tapasztalatot kell még gyűjtenem, hogy tovább fejldódjek"
A hozzáállásból úgy gondolom, hogy jó úton jársz. Gratulálok a képhez! ;)

 Nagy Zoltán A. Nagy Zoltán A.

Tamás, gratulálok, hihetetlen finom és részletgazdag a kép -- nem csak a színek miatt "működik"! Sokáig el lehet bogarászni a rengeteg részlet között!

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Péter > Köszönöm szépen! Én sem szeretem az eltúlzott képeket, mint szaturációban vagy pedig kontrasztban sem.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Attila > Köszönöm, hogy leírtad a véleményedet. Számomra az is nagyon fontos, hogy mások hogy látják e képeimet. Így egészben valójában színesebbnek tűnik a kép, de ha ráközelíttünk, szinte részletesen látjuk a Hold közeli felszínenek a kémiai összetételét, amely legalább is szerintem egyfajta esztétikai élményt nyújt.
Számomra nagyon fontos az a filozfiai nézet, hogy "a kevés néha több” és ezért a szaturációt is úgy próbáltam beállítani, hogy nelegyen eltúlozva, viszont külömb legyen a többi színes Hold-fényképtől.

 Kiss Péter Kiss Péter

Azt kell mondjam, hogy nagyon jó lett! Pedig nekem sem szívem csücskei a túlszaturált képek, semmilyen műfajban.

 Francsics László Francsics László

Attila! Teljesem értem, amit írsz, valóban a megszokott, kicsit színes, kontrasztos holdfotóknál valóban szokatlanul színesebb. De ha úgy tekintesz rá, mint egy hiperszaturált ásványi eloszlásokat mutató extrém felvétel, akkor nagyon is profi és izlésesebb a legtöbb megszokott "túltolt" hiperszaturált képnél. Próbáld úgy nézni, mint színes golyót! Úgy nagyon jól megáll.

 Dezső Attila Dezső Attila

Nekem nagyon tetszik! Viszont az én "ízlésemnek" a színek kicsit túl vannak tolva, szerintem egy kicsit kevesebb szaturációval jobb lenne. Persze ez csak az én személyes véleményem!

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszönöm szépen! Megpróbálom mindig kihozni a maximumot magamból és a technikából is. Sokat kell még tanulnom és rengeteg tapasztalatot kell még gyűjtenem, hogy tovább fejldódjek. Remélem jó úton haladok...

 Francsics László Francsics László

Nagyon szép, letisztult, találó kompozíciójú színesholdfotó lett, gratulálok!