Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC1318 részlet

A hónap képe döntős: 2021. május

A mechanikával való küzdelmeim miatt nem tudtam kitelepülni a május elei derültmaratonban. Úgy tűnik sikerült a problémák végére járni, a teszteléshez kerestem valamit ami elég fényes ahhoz hogy itthonról is érdemes legyen fotózni és néhány órányi expóból is lehet valamit domborítani belőle. Végül az IC1318 lett a téma. Úgyis általában háttérbe szorul a terület nagyobb, látványosabb ködösségei mögött, kicsit reklámozom... amolyan nyárváró fotó :)

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI294MM

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Sződliget

Dátum

2021-05-11

Expozíciós adatok

5.7 óra Ha, 4.4 óra OIII, 40/40/40 perc RGB

Szűrők

Astronomik Ha, OIII, deep sky RGB

Értékelések

Hány árnyalat is látszik a vörösben? Ez a fotó attól szép, hogy a monokróm (duokróm) technika ellenére nagyon finom színárnyalatokat tud megmutatni ebben a távoli, cygnus csillagképben található vörös ködkomplexumban. Nem beszélve a remek kompozícióról, és lenyűgöző minőségről.

Francsics László

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi szépen Rafi!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Bámulatosan részletes és látványos lett. Nekem még így a döntött tüskékkel is tetszik. :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi hogy ránéztetek!
@Bertalan nálam az volt a probléma forrása hogy a merev gyári tápkábele a mechanikának betöredezett, és belül a réz erek is kezdtek elszakadni. Rektában összevissza ugrált, teljesen szétkent mindent. Kicseréltem a kábelt, a mechanika belül is rendbe lett rakva, újrazsírozva azóta úgy tűnik megszűnt a probléma... remélem nem jön elő újra :)
Végülis ez is egy Ha/OIII bikolor (a csillagokat leszámítva) ... csak a valós színhez van közel. HST jellegű palettával ebben a kompozícióban nem nagyon kísérleteztem, kéne még ahhoz OIII bőven hogy esztétikusan meg lehessen csinálni.
@Peti igen, nem húztam fel annyira, a halványabb részek a ködösség peremén nem tetszenek annyira. Kicsit foltosodik, blokkokra esik ezért elengedtem hogy tovább húzzam. Alacsonyan van még, az ég se túl jó azért itt, szerintem ott egyszerűen már elveszik a jel. Fura egyébként hogy nem a szokásos nagyfrekvenciás zajként jön ez elő hanem ebben a formában, mert amúgy semmilyen zajszűrés nincs a lumin.
Majd augusztusban szerintem rászánok egy éjszakát valami normális ég alól és akkor feljavítom :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Milyen jól látszanak a struktúrák a durva csillagmező nélkül! Nekem bejön a kép, a kompozíció is jó. Egy picit sötétnek találom, de egyébként kellemes az összhatás. A mechanika akkor kontaktos volt?

 Tőkés Bertalan Tőkés Bertalan

Szia Bence!

Szeretem a fotóidat, ezt is! :)
Ugye megcsinálod HOO változatban is!
Mi volt a gond a mechanikáddal? Én is küzdök az enyémmel és jelenleg az áll nyerésre!