Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Az Orion öve

Szerettem volna egy négypaneles mozaik képet készíteni a teljes Orion csillagképről, de sajnos a kevés derült éjszaka nem engedte, hogy megvalósítsam a tervemet. Helyette viszont minden mindegy alapon egy olyan kompozíciót találtam ki amiben gyakorlatilag az összes látványos mély ég objektum benne van. A kompozíció nem az igazi, a csillagok az F2 fényerő miatt nem szépek (objektív sajátosság) és valamiért nem is pontszerűek annak ellenére, hogy a vezetés rendben volt. Amiért nagyon tetszik a kép az a hihetetlenül változatos színvilág és köd struktúrák. M42, M78, Lófej köd, csupa olyan célpont amit nagy távcsővel is fotózunk. Megunhatatlan...

Készítette

Kiss Péter

Optika

Samyang 135mm

Kamera

Canon 6d mk2

Mechanika

Skywatcher EQ 35-M

Helyszín

Törökkoppány

Dátum

2021-02-14

Expozíciós adatok

45 x 5 perc, iso400, F2

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

Sajnálom hogy a 4 paneles mozaik nem jött össze :( Szerintem is szépek a színek, és ahogy te is írod kedve lenne az embernek nekiugrani a sok jó témának a nagy rendszerrel. Kár hogy vége a szezonnak :(

 Francsics László Francsics László

Nagyon jók a szinei Peti! Azóta is azt nézegetem, hogy szebb színkontrasztot értél el, mint én, és kíváncsi lennék, hogyan csináltad. Például a láng köd sárgája szépen előjött, nekem nem annyira.
A másik, aminek örülök, hogy itt is azt látom, amit a sajátomon, hogy balra magenta, jobbra kék. Eddig ezt nem igazán lehetett követni külföldi rosszul feldolgozott képeken. (Deepskycolors pl.) De akkor itthonról már két "mérés" is van :-)
(szerintem is érdemes egy picit visszafogni az Orion-ködöt, de engem annyira nem zavar a fénylés, ez a reális fényesség)

 Kiss Péter Kiss Péter

László: nem egy HDR kép készítése volt a célom. Az egyes ködök között brutális dinamika különbségek vannak, meg se próbáltam megmutatni a trapéziumot. Ez most egy ilyen feldolgozás.

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Nagyon hangulatos és szép kép lenne, de engem nagyon de nagyon zavarnak a kiégett részek. Szerintem kezelni kellene őket. Azok a részek fényesebbek én értem,de az összképet nekem nagyon rontja.