Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Markarian-lánc és környezete

Habár már hónapok óta megvan a Samyang 135mm f/2 objektívem, csak mostanában engedték a körülmények és az időjárás, hogy végre élesben is kipróbáljam. Ha már galaxisszezon, akkor a Markarian-láncot és környékét választottam a first light témájának, és habár van még hova fejlődni, azt hiszem, barátok leszünk ezzel az objektívvel. :)

Készítette

Tepliczky Csilla

Optika

Samyang 135mm f/2

Kamera

Canon 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher Star Adventurer

Helyszín

Agostyán

Dátum

2021-03-06

Expozíciós adatok

237x1 perc, f2,4

Hozzászólások

 Tepliczky  Csilla Tepliczky Csilla

Köszi a tippet, Laci, legközelebb kipróbálom :)

 Francsics László Francsics László

Gratu! Tök jó témát választottál. És ugye jóval gyorsabb, mint az F5 :-)
Érdemes fényes fehér csillagon élőképen a színi hibára fókuszálni, hogy se vörös, se lila (kék) halot ne láss, és akkor jó lesz.

 Tepliczky  Csilla Tepliczky Csilla

Köszi szépen a tippeket, ezek szerint akkor pont, hogy túl jó volt a fókuszom :D Legközelebb ki fogom próbálni, amit írtatok :)

 Szűcs Mátyás Szűcs Mátyás

Ilyen egy igazi hangulatos tavaszi objektíves kép. :)
Nekem a kompozíció is tetszik. Elsőre kicsit hiányoltam a színeket, de aztán rájöttem, hogy a korábbi képeimen nekem is ez az általános sárgásság jellemző az itteni galaxisokra.
A fókuszálást én úgy csinálom, hogy van egy nagyon sűrű mintázatú Bahtinov-maszkom Francsics Lacitól, és azon élőképen egy fényes csillagon egy leheletnyit defókuszálok csak, így adja nálam a legelfogadhatóbb képet.

 Kiss Péter Kiss Péter

Sajnos a lila gyűrű akkor jön amikor jó a fókusz. Kicsit defókuszálni kell, hogy eltűnjön. Nehéz ügy, mert a defókuszálást bahtinov maszk nélkül kell csinálni élőképen, nem mindegy milyen fényes és milyen színű csillagon. Ezzel kapcsolatban Laci végzett kísérleteket. A fókusszal én is szívok rendesen.....

 Tepliczky  Csilla Tepliczky Csilla

Szia Peti! Nagyon szépen köszönöm! :) Igen, a feldolgozás nem volt egyszerű, de nem is a zaj volt a probléma, azt nagyjából megoldotta a rengeteg expó. :) Viszont a csillagok halósodásával meggyűlt a bajom rendesen, ilyen lilás-narancsos haló vette körbe főleg a halványabb csillagokat, amit alig bírtam leszedni. Én első körben fókuszproblémára gyanakodtam, pedig amúgy jónak éreztem a fókuszt. De még nincs sok tapasztalatom ezzel az obival, így kíváncsi is lennék a te tapasztalatodra/ti tapasztalataitokra, hogy mi okozza ezt a halósodást, mire kell esetleg jobban figyelni?

 Kiss Péter Kiss Péter

Szia Csilla! Én is játszadozok a Samyang + 600d kombóval és tudom, hogy a nagy fényerő ellenére az ilyen sötét témák nagyon előhozzák a szenzor gyengeségeit. Én is lőttem ugyanerre a területre pontosan ugyanezzel a felszereléssel és csalódott voltam, mert valami egészen durván zajos, kukába való az egész. Nem is nagyon erőltettem, hogy kihozzak valamit a képből. Ezért megdöbbentő számomra, hogy milyen szépen oldottad meg a feladatot! A rövid fókusz ellenére szépen látszanak a nagyobb galaxisok, nincsenek lila halók a csillagok körül, jó a kompozíció és jól kezelted a zajos hátteret is. Jól sejtem, hogy a képfeldolgozás gyötrelmes volt? :) Gratulálok a képhez, nekem bejön!

 Tepliczky  Csilla Tepliczky Csilla

Szia Bence! Köszi szépen, nekem is nagy kedvencem ez a rész. :) Dede, lehet menni, csak nagyon fényszennyes volt az ég, nagyon feljött az égi háttér, ezért maradtam inkább az egy percnél. Ha kijutok majd egy sötétebb helyre, kipróbálom a hosszabb expókat is. :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Csilla! Szép lett, szeretem ezt a részt ezzel a rengeteg galaxissal. Szerintem kimondottan jó itt ez a nagy látómező. 1 perc fölé a mechanika miatt nem érdemes menni?