Áprilisi online klub 2022

Az Asztrofotós Klub azért jött létre, hogy ne csak online fórumokon, hanem élőben is meg tudjuk beszélni asztrofotós kérdéseinket, képfeldolgozással kapcsolatos kétségeinket. Illetve azért is, hogy fotóikat és élményeiket azok is be tudják mutatni, akik nem szoktak előadást tartani, akik visszafogottabb módját választják ennek a hobbinak, vagy még esetleg nem tartanak ott, hogy kiálljanak a nagyközönség elé. Szeretnénk, hogy ez az esemény általános része legyen a magyar asztrofotózásnak.

A jelenlegi klubot online tartjuk meg, melynek előnye, hogy távolabb lakó érdeklődők is csatlakozhatnak.

Hogyan készültek a 'Leonard-üstökös fotók? És melyik szűrőt mire használjuk?

Két érdekes téma is lesz az áprilisi klubon: Majzik Lionel beszámol a kiváló 'Leonard-üstökös fotóinak történetéről és azok készítésének módjáról. Illetve szó esik még arról az általános kérdésről, hogy melyik csillagászati szűrőt mire használunk.

 A 'Leonard-üstökös fotózása - Majzik Lionel

Szó lesz arról, mi is az üstökös, mit kell tudni a 'Leonard-üstökösről, hogyan lehetett idehaza megfigyelni, és hogy is történt a híres kitörése. És ehhez kapcsolódóan hogyan kell robottávcsöves felvételeket tervezni, készíteni. Sőt, aki kedvet kap, az tájékoztatást is kap a következő egy esztendő fényes üstököseiről is!

Csillagászati szűrők használatban. Melyik mire való? - Feltóti Péter, Francsics László

Már volt szó arról, hogyan működnek a csillagászati szűrők, de ezen alkalommal azt beszéljük meg, hogy melyik mire való, mely szűrőket, milyen helyzetben célszerű használni, milyen képalkotó eszközökkel, milyen égbolt alól. Megismerjük azokat a helyzeteket, amikor egy szűrő használ, és amikor árt. Feltóti Péter  a mélyégfotózáshoz kapcsolódóan fog róluk beszélni, Francsics László pedig a naprendszer objektumai kapcsán.Fotó: Majzik Lionel