JELEK-SEMNE

Balási Álmos tagtársunk asztrofotós kiállítása Csíkszeredában

Balási Csaba és Balási Álmos testvérpáros JELEK című fotókiállítása 2022. augusztus 11–szeptember 7. között a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

Megnyitó: csütörtökön 18:00 órakor

Szeretettel várjuk az erdélyi és magyarországi asztrofotó-kedvelőket!


Az alkotók

Balási Csaba kiállított alkotásai az Erdély-Moldova földrajzi határán, a Nemere hegységben, a Nagy Sándor csúcson készültek. A 20 fotóból álló sorozat egy reális kórképet mutat az ezerdforduló éveiben a román és erdélyi magyar emberek gondolkodásáról , szellemi szintjükről, életszínvonalról, kulturáról, kultórák találkozásáról.

Balási Álmos asztrofotói - speciális fényképezőgépek, fotografikus szűrők és távcsövek segítségével –tárnak fel az emberi szem számára láthatatlan objektumokat.

Az asztrofotózás

Az asztrofotográfia a fotográfiával egyidős műfaj, mely lényegében nem más, mint a fényképészet csillagászati célú alkalmazása, azaz bármilyen kozmikus jelenség megörökítése. A 21. század elejéig az asztrofotók készítése a szakcsillagászok privilégiuma volt.

Az utóbbi évtized gyors technikai fejlődése ezen változtatott: ez ma már elérhetővé vált az amatőr fotósok számára is. Amatőr eszközökkel megörökíthetjük a napot, a holdat, a naprendszerünk bolygóit, a világűr mélyén megbújó csillagködöket és galaxisokat, csillagfelhőket, sötét ködösségeket, vagy akár a távoli csillagok keletkezésének helyszíneit is. A mélyég- vagy mélyűrfotózás talán a legelkápráztatóbb, és a világűr ember által megismert legtávolabbi pontjaira kalauzol el bennünket.

Időpont

  • Megnyitó: 2022.08.11. 18.00 óra
  • Megtekinthető: 2022.09.07-ig.

Helyszín

  • Csíkszereda, Megyeháza Galéria, Szabadság tér 5. (Románia)

Szervezők

  • Szervező: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Megyeháza Galéria
  • Társszerverő: Cultura Nostra Egyesület