Asztrofotós Akadémia

Asztrofotózás mesterfokon

Az Asztrofotós Akadémia célja nem más, mint a közösségünkben az évtizedek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat átfogó és strukturált megosztása azokkal, akik még csak most kóstoltak bele az asztrofotózás széles és vonzó világába, de hasznos ismereteket igyekszik átadni azoknak is, akik már elindultak ezen az úton, és még gyorsabban és hatékonyan szeretnének fejlődni, hogy minél több gyönyörű fotót készíthessenek. Az Asztrofotós Akadémia lebonyolítása kurzusszerűen, az év során több alkalommal megtartott, egész napos online foglalkozások formájában történik, melyeken a 3 nagy tématerületen belül 1-2 órás előadásokkal készülünk.


II. Alkalom előadásai

2022.05.14. szombat             

  • 9:00 - Asztrotájkép II-III.
  • 11:00 - Mélyég III.
  • 13:00 - SZÜNET
  • 14:00 - Mélyég VI.
  • 16:00 - Kérdések, válaszok

Asztrotájkép II-III. (Schmall Rafael)

II. Mindentlátó az éjszakában

Az asztrotájképek II. előadásában a panorámák készítéséről lesz szó, valamint a szupernagylátószög előnyeiről és hátrányaiból is kapunk ismertetőt. A panorámaképek illesztése után az előnyös vetülettípusokat valamint azok utó-feldolgozását is megismerhetjük.

III. Végtelen tájak

Az asztrotájképek III. előadása a követett és illesztett fotók elkészítéséről fog szólni. A szükséges eszközök mellett az ilyen felvételekkel kapcsolatos képfeldolgozást is érintjük. Megismerhetjük a "deepscape" képek feldolgozásának az előnyeit és hátrányait, valamint az ebből adódó etikai kérdéseket.

Mélyég III. - Képfeldolgozás: Postprocessing - LRGB (Tóth Bence)

Az előadás során Tóth Bencével elsajátítjuk az LRGB képfeldolgozás alapvető lépéseit a Pixinsight programban. Rövid betekintést kapunk a felhasználói felületről, annak működéséről. Kitérünk a képfeldolgozás lineáris szakaszában használt folyamatokra, azok paramétereire. Megnézzük a különböző "görbézési" lehetőségeket, az erre használható egyes folyamatok előnyeit, hátrányait. Részletesen kitérünk a képfeldolgozásnál használt maszkok jelentőségére, generálására, használatukra.

Mélyég VI. - Üstökös fotózás (Majzik Lionel)

Az üstökösök fotózása több szempontból is egyedülálló dolog. A fotózási technika nagyon hasonlít a mélyég fotózáshoz, mégis további jó néhány jelentősen nehezítő tényezővel kell megbirkózni annak, aki ezen egzotikus, kiszámíthatatlan és egyedi objektumokat szeretné fotózni. Ezen nehézségekbe avat be minket ez az előadás, ahol megtudhatjuk, hogy mire kell számítani a nyersképek gyűjtésénél és mik a fő feladatok egy üstökös fotó feldolgozásánál.


A kurzusok lebonyolítása a klubhoz hasonlóan online módon, ZOOM program segítségével történik. Az egyes alkalmakat az egyesület Facebook oldalán esemény formájában megosztjuk, a csatlakozáshoz szükséges linket is itt fogjuk megosztani, illetve e-mailben is meghirdetjük.

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes, nem tagjaink számára 40.000 Ft. A jelentkezés díját számlaszámunkra történő utalással lehet rendezni, ebben az esetben a díj az összes alkalomra való részvételre jogosít.

Számlaszám: K&H 10404027-50526880-84491004

IBAN: HU21 10404027-50526880-84491004