Asztrofotós Akadémia

Asztrofotózás mesterfokon

Az Asztrofotós Akadémia célja nem más, mint a közösségünkben az évtizedek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat átfogó és strukturált megosztása azokkal, akik még csak most kóstoltak bele az asztrofotózás széles és vonzó világába, de hasznos ismereteket igyekszik átadni azoknak is, akik már elindultak ezen az úton, és még gyorsabban és hatékonyan szeretnének fejlődni, hogy minél több gyönyörű fotót készíthessenek. Az Asztrofotós Akadémia lebonyolítása kurzusszerűen, az év során több alkalommal megtartott, egész napos online foglalkozások formájában történik, melyeken a 3 nagy tématerületen belül 1-2 órás előadásokkal készülünk.III., záró alkalom előadásai

2022.06.18. szombat             

  • 9:00 - Naprendszer II.
  • 11:00 - Mélyég IV.
  • 13:00 - SZÜNET
  • 14:00 - Mélyég V.
  • 16:00 - Kérdések, válaszok

Naprendszer II. (Francsics László)

A Nap megörökítése egy izgalmas kihívás, minden spektrumtartományban más és más az arca. Az egyszerű eszközöktől a bonyolult és drága módszerekig nézzük meg milyen lehetőségünk van mindezen szebbnél szebb látványok megörökítésére. Megvizsgáljuk a Nap continuumban, emellett H-alfa, G-Band és Ca-K tartományban való megörökítésének lehetőségét, a legegyszerűbb és legbonyolultabb szűrőrendszerek használatáig, a kis felbontástól a nagy felbontásig.

Mélyég IV. -  Képfeldolgozás: Postprocessing - Keskenysáv (Éder Iván)

Éder Iván által fény derül arra, hogy mire is jók a keskenysávú szűrők, illetve hogyan használjuk ezeket a képeket. Szó lesz a H-alfa képek bedolgozásáról egy normál (RGB) színes képbe, aztán a H-alfa és O-III képek "bikolor" lehetőségét, szintén RGB-vel spékelve vesszük át. Illetve a Ha, OIII és SII szűrőkkel készülő klasszikus Hubble-palettás, hamisszínes képek feldolgozása kerül bemutatásra Adobe Photoshop program használatával.

Mélyég V. - Teleobjektíves mélyégfotózás (Tepliczky Csilla)

A tanfolyam ezen előadásán teleobjektíves éjszakai égboltfotózás rejtelmeiről, technikájáról, lehetőségeiről, Tejútrészletek és távoli csillagködök megörökítéséről rövid fókusztávolságú optikával lesz szó. Műszerbemutatóval, gyakorlati tudnivalókkal és képfeldolgozási módszerek bemutatásával járjuk körbe interaktívan, az alkalmon résztvevőkkel közösen az asztrofotózás eme igen kedvelt és látványos ágát.


A kurzusok lebonyolítása a klubhoz hasonlóan online módon, ZOOM program segítségével történik. Az egyes alkalmakat az egyesület Facebook oldalán esemény formájában megosztjuk, a csatlakozáshoz szükséges linket is itt fogjuk megosztani, illetve e-mailben is meghirdetjük.

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes, nem tagjaink számára 40.000 Ft. A jelentkezés díját számlaszámunkra történő utalással lehet rendezni, ebben az esetben a díj az összes alkalomra való részvételre jogosít.

Számlaszám: K&H 10404027-50526880-84491004

IBAN: HU21 10404027-50526880-84491004