Asztrofotósok találkozójának eredményéről

Sikeres és azt gondolom, hogy példaértékűen jól szervezett asztrofotós tanácskozáson vagyunk túl. Mondanom sem kell, jókora munka gyümölcseként élvezhettük a vasárnapi eseményt. A találkozást megelőző 10 nap alatt 3 alkalommal is éjszakába nyúló online vezetőségi egyeztetést tartottunk, a témáknak külön felelősöket választottunk, akik előre felkészültek, majd felvezették és moderálták a beszélgetés rájuk eső részét, és mindezt megbeszélés, helyszínbejárás és terembérleti szerződés előzte meg a Természettudományi Múzeummal.


Annak ellenére, hogy a múzeumok éjszakája árnyékába szerveztük a találkozót, egészen sokan el is jöttetek, és ennek köszönhetően éppen kedvező létszámban voltunk jelen, nem is túl sokan, de nem is kevesen ahhoz, hogy érdemben, valódi párbeszédet folytassunk egymással. Legnagyobb örömünkre kezdő, vagy akár a közösségben kevésbé ismert asztrofotós kollégáink is megnyíltak és a tanácskozáshoz kialakított óriási körben, érdemben szóltak hozzá a felvázolt témához.

tanácskozás

4 óra leforgása alatt hét témát veséztünk ki érdemben, bár a témakörökre hagyott 30 perc és a kávészünet is kevésnek bizonyult néhány esetben. A facebook kommunikáció és a tudástár kérdését talán éjszakába nyúlóan is tárgyalhattunk volna, ha nem köt az idő. Az aktivitásnak köszönhetően olyan kérdésekben is egyetértés alakult ki, mint az éves országos asztrofotós kiállítás, az asztrofotós klub szervezése, vagy a közös észlelőhely kiválasztásának és kiépítésének kérdésköre

csoport

A vélemények sokaságából két fő csapásirány bontakoztatható ki: az online felületeken aktívnak és professzionálisnak kell lennünk, hogy értéket, információt, tudást hatékonyan tudjuk továbbítani. De feltűnő volt, hogy mennyire nem elég csak ez. Sok kreatív ötlet érkezett, és kifejezetten nagy volt a támogatása azoknak az elgondolásoknak, amelyek a fizikai valóságban képzelik el az eseményt, találkozót, vagy bármit, ami a valós térben hoz létre kapcsolatot a tagjaink között. Ezek közül az ötletek közül válogatunk, mérlegelünk, és erőforrásainkhoz mérten idővel megvalósítjuk azokat.

Mindezek tanulságaként azt vonhatjuk le, hogy az egyesület elképzelései sok ponton találkoznak az asztrofotós igényekkel, és a jövőbeli stratégiákat - köszönhetően a vezetőséggel együttműködő tagságnak - szilárd alapra építhetjük fel, tagok együttműködésével.


A tanácskozáson elhangzottakat témakörök szerint összefoglalva hamarosan kiküldjük tagjainknak.