Mi épül Sülysápon?

Sülysápon épül az ország legnagyobb közösségi asztrofotós távcsöve. Már ha egyáltalán létezik közösségi asztrofotós távcső. Valljuk be, korábban nem igazán találkozhattunk ilyesmivel, de szerencsére most készül egy, természetesen közösségi, sőt egyesületek feletti összefogásban. A Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület projektvezetésével, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének támogatásával létesül az ország első és egyben igen komoly teljesítményű asztrográfja, azaz asztrofotós célokat kiszolgáló csillagászati távcsöve.


A Piszkés-tetőről örökölt 50 centis

A MTA piszkéstetői csillagászati kutatóállomása ezekben az években komoly fejlesztéseken esik át, melyek során a korábbi „kisebb” teljesítményű távcsövek helyére részben nagyobbakat telepítenek. Ennek a beruházásnak esett áldozatul az 1966-ban létesített jénai Carl Zeiss gyártmányú 50 cm átmérőjű, és 750 cm fókusztávolságú cassegrain rendszerű távcső. Apró érdekesség építészek számára, hogy az 50 cm-es távcső épületét a korszak nagyszerű építésze, Szrogh György tervezte.

De szerencsére az érintett legendás műszer mégsem veszett oda a nagyívű fejlesztések során, ugyanis gondos kezekbe került. Közel működőképes állapotú alkatrészeire bontva várja, hogy új életet kezdhessen Fodor Antal, a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület (SACSE) elnökének kezében.

Félméteres newton születik

tavcso_1Az 50 centis távcső jövőjét a hazánkban igen sikeres asztrofotós mozgalom hatása és lelkes képviselői (köztük én is) igyekeznek tartalmassá tenni. A Sülysápi amatőrcsillagászokkal szorosan együttműködve korszerűsítjük a Távcső fénymenetét, az f15-ös fényerejét f5-re növeljük, a Cassegrain szerelést newton szerelésre építjük át. Az átalakításról 3D-s tervezőprogrammal készült terveket Virág László (SACSE) készítette.

A szaktanácsadást és egyes alkatrészek, mint kihuzat és segédtükör beszerzését Éder Ivánnak (BTC) köszönhetjük. A távcsövet a Sülysápi telken a meglévő csillagda közvetlen közelében helyezzük el, a praktikus, és egyszerűen használható védőépületet jó magam terveztem, az építési engedélyezési eljárás jelen pillanatban folyamatban van. Az épület kis mérete lehetővé teszi, hogy az akár az idei évben szerkezetkész legyen, szerencsés esetben a távcsövet akár ez év végén be is lehet üzemelni.

tavcso_3Az épületet társadalmi munkával építik Fodor Antal vezénylete alatt. Akinek van kedve benne részt venni, jelentkezzen nála!

Jelen állás szerint a távcsőre APS-c méretű látómezőt korrigáló Skywatcher F/4 kómakorrektor kerül, a kihuzat kialakítása alkalmas 3”-os Wynne korrektor fogadására is, ami fullframe-méretű érzékelők használatát is lehetővé teszi a jövőben.

tavcso_2A távcső egy hatalmas, 300 kilogramm teherbírású ASA DDM 160 direkt drive-os mechanikára kerül, a törtoszlop, ami a szabad forgást teszi lehetővé, épp elkészülőben van.





A távcső és védőépülete közösségi tervezéssel és kiviteléssel készül, azaz magánemberek finanszírozzák anyagi erőforrásokkal, illetve szellemi és kétkezi munkával. Ha támogatni szeretné a távcső elkészülését, illetve eszközöket tud felajánlani, keresse fel a Fodor Antalt és a SACSE-t, vagy a Magyar Asztrofotósok Egyesületét.