Beüzemeltük a Sülysápi Félméteres flatboxát

Az M57 külső haloja újszerű felvételen

Üzemkész lett a Sülysápi Félméteres Közösségi Asztrográf a június 17-én szombaton azáltal, hogy közösségi munkával felszereltük a Magyar Asztrofotósok Egyesülete által finaszírozott flatboxot.


A flatbox

A Sülysápi Félméteres óriási, jelenlegi tudásunk szerint az ország egyik legnagyobb, 70x70 cm-es flatboxát kapta meg. (A piszkéstetői Schmidt-távcsőnek van még egy közel 80 cm átmérőjű kerek flatpanelje, aminek a területe hasonló méretű.) A flatbox a legfontosabb kalibrációs kép, a FLAT kép gyors, és jó minőségű elkészítését teszi lehetővé, ami elengedhetetlen a jó minőségű mélyég fotózáshoz.


A flatboxot Lacerta gyártotta és a BTC szállította a részünkre. Tarczi Patrik készítette az elektronikát.

A közösségi esemény

Június 17-én, szombaton közösségi munkával felszereltük a flatboxot, mindeközben lecseréltük a félméteres segédtükör mögötti takarólemezét ideiglenesről kevésbé ideiglenesre, kitakarítottuk a csillagdát, s mivel derült volt az este, rögtön fotózással kötöttünk össze az eseményt. Tóth Gábor vezényletével az M57-en tesztelte a csapat. Az eredmény igen szép, ami inkább a távcső nagy felbontó és fénygyűjtő képességét mutatja be jól, kevésbé a flatboxét. Ez utóbbinak főleg akkor lesz jelentősége, amikor a fullframes szenzor és a 3"-os korrektor is a helyére kerül. (Már úton vannak). Az eseményről a fotókat Kecskés Bertalan készítette.




Az M57

Az M57 felvétel Tóth Gábor kamerájával 5 órányi expozíciós idővel készült el, H-alfa, OIII és SIII szűrőkkel készült információt tartalmaz. A nyersanyagot Balási Álmos dolgozta fel, aki utólag saját távcsövével 6 órányi RGB anyagot gyűjtött, azért hogy a csillagok, és a Gyűrűs-ködtől jobbra felfelé található IC 1296 jelű galaxis színeit is helyre tudja állítani.



A felvételen az 5 órányi, alapvetően rövid expozíciós idő ellenére szépen előtűnnek a Gyűrűs-köd külső halójának mindkét lépcsőjét is, illetve a centrális részen egészen finom részletek pillanthatóak meg.