Országos Asztrofotó Kiállítás – hirdetmény

Csillag-Képek 2022

Az eddigi legszebb válogatás: hamarosan megnyílik az V. Csillag-Képek Asztrofotó Kiállítás

A kozmoszt bemutató fotók amellett, hogy látványvilágukkal és a csodálatos égi jelenségek ábrázolásával  elkápráztatnak bennünket, valójában a láthatatlant teszik láthatóvá a számunkra. Olyan emberi képzeletet felülmúló kozmikus távlatokat fognak át, amelyek átutazására, felfogására nem vagyunk képesek. Ezek a távolságok elrejtik a kozmosz kincseit szemünk elől, de az asztrofotók segítségével nyomukba eredhetünk. 

Az asztrofotók pedig évről évre egyre szebbek, izgalmasabbak és mélyebbre tekintenek, és csak növelik azt a távolságot, amit segítségükkel be tudunk járni az univerzumban.


Különleges felvételek a kozmoszról

A csodálatos, több esetben igen nagyméretű nyomatokon látható lesz óriási Napkitörés, a híres "Teremtés oszlopai" magyar felvételen, 8 milliárd fényévre lévő galaxisok Magyarországról fotózva, hovatovább még hagyományos kémiai technikával készült képek is. Sőt a nemzetközi Év Asztrofotósa világverseny magyar díjazott képei is megtekinthetőek lesznek az ország leglátványosabb, legkülönlegesebb csillagos égbolt felvételei között.

Ünnepélyes megnyitó

2022. november 12-én szombaton 17:00-kor megnyílik az V. Csillag_képek Országos Asztrofotó Kiállítás. A megnyitót idén is hagyományos módon élőben, személyesen tartjuk a Magyar Természettudományi Múzeumban. A tavalyihoz hasonlóan a kiállítás teljes anyaga weboldalunkon, illetve könyv formájában is megjelenik. Várunk mindenkit szeretettel a megnyitón, melyen a képek leleplezése mellett, átadjuk a kiváló alkotó és közösségi  tevékenységekért járó emlékplaketteket is. Az este folyamán pedig panelbeszélgetésre is sor kerül  Feltóti Péter, Dr. Francsics László, Majzik Lionel és több kiállító fotós társaságában.

A Csillag-Képek 2022 Országos Asztrofotó Kiállítás a Magyar Asztrofotósok Egyesülete szervezésében jött létre. A tárlat 65 magyar asztrofotós 100 különleges felvétele Magyarország asztrotájképektől a Naprendszeren át a távoli galaxisokig kalauzolják a nézőket. Az idén is, ahogy a korábbi években, megtekinthetőek nemzetközi megmérettetésen szerepelt asztrofotósaink beválasztott munkái is, mely újra és újra azt támasztja alá, hogy hazánk élen jár a világ asztrofotózásában. Olyan kreatív, szabad és mindenek felett kitartó személyiségek munkájának gyümölcsét láthatja a közönség, akik fotói méltó módon szerepelnek a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében, és a kiállítás képeit bemutató, hamarosan megjelenő Csillag-Képek 2022 könyvben is.

Néhány fotó ízelítőül az asztrotájképektől a távoli galaxisokig.


Dr. Mayer Martin János - Körforgás a Teidén

Vámosi Flórián - M51 - Az Örvény Galaxis

Bartek Luca - A Teremtés oszlopai


Nagy Erika - Jupiter

Schmall Rafael - Sejtelmes Holdsarló

Váradi Nagy Pál - A Nap Kálcium K-ban