Magyar sikerek az AstroCamera 2023-as díjátadó gáláján

A lengyelországi Gdańsk városában található Hevelianum Természettudományi Múzeum idén a tizenegyedik alkalommal hirdette meg az AstroCamera nemzetközi asztrofotós versenyt. A verseny ötlete a leghíresebb gdański csillagász, Jan Heweliusz születésének 400. évfordulóján merült fel, azóta minden évben Heweliusz születésnapján kerül kiírásra a megmérettetés. 


Mi az AstroCamera verseny?

Az első három évben kizárólag lengyelek vettek részt a versenyen, 2014-től azonban az AstroCamera a nemzetközi színtérre lépett. A győzteseket pénzjutalom és különlegesen tervezett szobrok várják, amelyeket Tomasz Radziewicz helyi szobrászművész készít. Hűen a hagyományokhoz, idén is három kategóriában várták a pályaműveket: mélyég-objektumok, Naprendszer égitestjei és asztrotájképek. A beérkezett több száz képet idén tíztagú zsűri értékelte, melynek tagjai: Magdalena Maszewska (csillagász, zsűri elnöke), Dr. Krzysztof Czart (ESO), Prof. Dr. hab. Piotr Gnaciński (Gdański Egyetem), Bogdan Jarzyna (asztrofotós), Wojtek Korsak (Lengyel Fotóművészek Szövetsége), Dr. hab. Maciej Mikołajewski (Urania), Bogna Pazderska (csillagász), Przemysław Rudź (Lengyel Űrügynökség – POLSA), Sebastian Soberski (Lengyel Csillagászati Egyesület – PTMA) és Magdalena Więcek-Olszewska (csillagász, volt zsűrielnök).

Az idei sikerek

2023. június 28-án nyilvánosságra hozták az eredményeket. A verseny történetében először kerülhetett a dobogó legfelső fokára magyar asztrofotós munkája. Majzik Lionel üstökösfotói a „Naprendszer égitestjei” kategóriában nyerték el az első helyezést. A zsűri a tavalyi esztendőben is értékelte már az egyik felvételét egy harmadik hellyel, de most öt üstökösképét választották egyfajta fotósorozatként a kategória legjobbjának.

Íme Lionel győztes felvételei

Embraced by Nebulae
Embraced by Nebulae


Celestial Dragonfly
Celestial Dragonfly


Contrasting Comets
Contrasting Comets


The Receding Comet
The Receding Comet


Comet C/2022 E3 (ZTF) and Mars
Comet C/2022 E3 (ZTF) and Mars


Feltóti Péter asztrofotóit is fotósorozatként értékelték, aki a „Mélyég-objektumok” kategóriában holtversenyben végzett a III. helyen, ezzel megismételve Papp András 2019-ben elért eredményét. Feltóti Péter három különböző csillagközi por- és gázfelhőt ábrázoló felvételét és egy-egy galaxisfotóját díjazták Gdańskban.

Feltóti Péter díjazott képei

Messier 63
Messier 63


Rosette Nebula
Rosette Nebula


IC 342
IC 342


Center of the Heart nebula
Center of the Heart nebula


NGC 7822
NGC 7822

További magyar sikerek

A magyar sikereket tovább szélesítette, hogy a „Naprendszer égitestjei” kategóriában Fényes Lóránd bolygófotója a zsűri külön dicséretében részesült. 


Jupiter with Io
Jupiter with Io

Az AstroCamera 2023 díjazottjai:

Mélyég-objektumok:
  • 1. hely – Ireneusz Nowak (Lengyelország)
  • 2. hely – Rolf Wahl Olsen (Új-Zéland)
  • 3. hely – Feltóti Péter (Magyarország), Nicolas Rolland (Franciaország), Soumyadeep Mukherjee (India)
  • Különdíj - Patrick Winkler (Ausztria), Panagiotis Galanopoulos (Németország), Mateusz Wiśniewski (Lengyelország), Łukasz Sujka (Lengyelország)
Naprendszer égitestjei:
  • 1. hely – Majzik Lionel (Magyarország)
  • 2. hely – Łukasz Sujka (Lengyelország)
  • 3. hely – Flávio Fortunato (Brazília)
  • Különdíj – Fényes Lóránd (Magyarország), Soumyadeep Mukherjee (India)
Asztrotájképek:
  • 1. hely – Tomas Slovinsky (Szlovákia)
  • 2. hely – Wioleta Gorecka (Izland)
  • 3. hely – Marcin Rosadziński (Lengyelország)
  • Különdíj – Marcin Lilla (Lengyelország), Dmytro Prykhodko (Ukrajna), Dario Giannobile (Olaszország), Cristóbal Sánchez (Chile)

A díjazott felvételek és további információk a verseny hivatalos weboldalán böngészhetők: https://www.astrocamera.pl/