Legszebb képek a holdfogyatkozásról

Válogatás a Magyar Asztrofotósok Egyesülete tagjainak legszebb fogyatkozós képeiből

Mint sokan tudjátok, január 21-én hétfő hajnalban az évtized utolsó holdfogyatkozás volt megfigyelhető hazánkból. Annak ellenére, hogy a téli körülmények és a hajnali időpont nagyon megnehezítették a legelszántabb fotósok munkáját is, az igazat megvallva hatalmas szerencsénk volt, hiszen az ország jelentős részén derült maradt az idő, ami igazi ritkaságnak számít.


Ez a holdfogyatkozás azért volt talán igazán különleges, mert az esemény eltartott egészen a pirkadatik, a totalitás utolsó pillanataiban már világosodott az ég, ami igazán csodálatos fényjátékkal ajándékozta meg a szemlélőt. A kék háttér előtt sejtelmesen felderengő vörös Holdkorong sokak számára marad emlékezetes esemény.

De jöjjenek a legszebb fotók!

Szitkay Gábor a nyúli magáncsillagvizsgálójának főműszerével, az óriási 406/2051 Newton távcsövével kapta tükörvégre, primér fókuszban, ahol a jókora nagyítás miatt bele sem fért az APS-c látómezőbe a teljes holdkorong.

Szitkay Gábor, saját nyúli magáncsillagdájából
Szitkay Gábor, saját nyúli magáncsillagdájából


Schmall Rafael és kis csapata a bizonytalan időjárás miatt otthon hagyta a csillagászati távcsövet és kis hajnali expedíció keretén belül a Siófok közelében található Pusztatoronyhoz indultak, hogy a legszebb fényekben örökítsék meg a jelenséget.

Schmall Rafael, Pusztatorony
Schmall Rafael, Pusztatorony


Mayer Miklós a Duna-Dráva Cement váci üzemének komplexumát választotta előtérnek. A szokatlan és bátor párosításra sokan kapták fel a fejüket, joggal. Az ilyen merész ötlet nem gyakori a tájképfotósok körében, mégis milyen erővel bír!

Mayer Miklós, Vác, cementmű
Mayer Miklós, Vác, cementmű

Mester Tamás a Tokaj-Bodrogzugi természetvédelmi terület közelében található Kis-Tisza Ökocentrumba látogatott eszményi helyszínt keresni, hogy a csillagos éggel együtt örökítse meg az esemény.

Mester Tamás, Kis-Tisza Ökocentrum
Mester Tamás, Kis-Tisza Ökocentrum

Csabai István Zagyvaréskason talált a fogyatkozáshoz remek témát, és szokásától eltérően otthon hagyta hatalmas távcsövét, és belekóstólt az asztrotájkép világába.

Csabai István, Zagyvarékas
Csabai István, Zagyvarékas

Francsics László Budapestről 25 cm átmérőjű távcsővel örökítette meg a totalitást, ám annak már a végső pirkadati égen látható időszakában, a szürkületi, kékülő égbolton.

Francsics László, Budapest
Francsics László, Budapest

Végül, de nem utolsó sorban álljon itt Schmall Rafael kompozit felvétele, ami a tejes esemény egészét próbálja egy képbe sűríteni a sorozatfelvétel technikájával.

Schmall Rafael, Pusztatorony, sorozat
Schmall Rafael, Pusztatorony, sorozat