Legalább négyen a legjobbak között

Az idei Insigth Astronomy Photographer of the Year hazai shortlistjei

Egy hónap múlva, 2019 szeptemberében 11-edszerre rendezi meg a Greenwich-i Királyi Obszervatórium és Nemzeti Tengerészeti Múzeum az Insight Investment Astronomy Photographer of the Year eseménysorozatot, azaz az Év Asztrofotósa nemzetközi fotópályázatot és kiállítást. A 10.000 font fődíjú verseny minden bizonnyal az egyik legnívósabb megmérettetés a világon, méltán népszerű Magyarországon is az asztrofotósok körében.


Nagy várakozással az idei eredményhiretés előtt

A tavaszi nevezést, majd az azt követő többlépcsős képkiválasztási időszakot minden évben nagy izgalommal követik a csillagos égbolt fotósai, s ha többet nem is, de azt, hogy ki fog valamilyen formában szerepelni a szeptemberi gálán és az Év Asztrofotósa könyvben, azt már nyár közepére sikerült kideríteni szűkebb körökben.

A versenyre bekerülni, úgynevezett „shortlisted” státuszt elérni, azaz a legjobb 10-15 közé jutni már önmagában kihívás és elismerésre méltó eredmény, éppen ezért örömmel számolhatunk be arról, hogy tudomásunk szerint idén legalább négy magyar fotós jutott el erre a szintre. Ez nem példa nélküli eset, előfordult már, hogy 3-4 honfitársunk képviselte a hazai asztrofotós szemléletet a nemzetközi porondon. Azonban az idei év érdekessége, egyben a Magyar Asztrofotósok Egyesületének büszkesége, hogy 2019-ben mind a négy ismert kiválasztott, név szerint Bagi László, Feltóti Péter, Francsics László és Schmall Rafael az egyesület tagjai.

A történet azonban nem áll meg itt, egyrészt reményeink szerint nem csupán 4-en kerültek be hazánk asztrofotósai közül, csak valakiről még nem tudunk, másrészt hátra van a díjátadó gála, ahol kiderül, hogy lesz-e magyar díjazott fotó. Az esély megvan erre, van hát miért drukkolni. Nagy reményekkel várjuk a szeptemberi eseményeket.

Válogatás az idén bejutott képeinkből

Bagi László: Ördögfej-köd


Feltóti Péter: Namíbiai Tejút centrum


Francsics László: Napfény versus hamuszürke fény

Schmall Rafael: Út a csillagokhoz