Csillagászat napja Várpalotán

Csillagászat napja Várpalotán - még egy hétig látogatható a Csillag-Képek.

Május 11-én szombaton ünnepelte a Magyar Asztrofotósok Egyesülete a Csillagászat napját Várpalotán, közösen a Bakonyi Csillagászati Egyesülettel, akiknek ezúton is köszönetet nyilvánítunk, hogy megszervezték a Csillag-Képek 2018 Asztrofotó Vándorkiállítás utolsó állomását, és az ünnepélyes, és sokunk számára emlékezetes megnyitó ünnepséget.

A Csillag-Képek Országos Asztrofotó Kiállítás 50 képe május 31-ig, tehát még egy hétig látogatható Várpalotán a Nagy Gyula galériában. A galéria kulcsát a Thury-vár pénztárában kell elkérni nyitvatartási időben.


Összefoglaló Nagy Richárd tollából a Bakonyi Csillagászati Egyesülettől

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, szintén a csillagászat napja alkalmából került sor az első csillaglesre Várpalotán. Egy szem távcső, szép idő, 100-120 érdeklődő, kiváló hangulat. A pozitív visszacsatolás egy fogadalommá érett: ismétlünk.

Külön öröm, hogy idén egy jól működő, remek koprodukció eredményét élvezhették az érdeklődők: A Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Magyar Asztrofotósok Egyesületének összefogásának gyümölcsét láthatták, hallhatták az érdeklődők.

Csillag-képek kiállítás megnyitó

A Csillag-képek kiállítás egyedülálló a maga nemében: nincs még egy ekkora asztrofotográfiával foglalkozó tematikus kiállítás az országban, és olyan is kevés, ami ennyi - egymástól viszonylag távol élő - embernek az összefogásából állt volna össze. A Magyar Asztrofotósok Egyesülete nem csak összefogja a honi égörökítőket, de egészen impresszív módon állít mementót munkásságuknak.

Képek a hófehér teremben

Nagy megtiszteltetés a BCSE-nek, és úgy gondolom nagy eredmény Várpalotának, hogy ez a kiállítás ellátogatott és otthonra lelt a Nagy Gyula Galériában. Nem mellesleg teljesen illő és méltó a Csillagászat Napjához, hogy a kiállítás megnyitója legyen a tényleges nyitány.

Nagy Richárd megnyitó beszéde

Öröm volt látni, hogy a megnyitóra ellátogató mintegy körülbelül 70 ember után még mennyien jöttek, csodálták a képeket és az első hírek szerint vasárnap is nagy volt a jövés-menés a Galériában. Aki teheti, május 31-ig látogasson el, és nézze meg a képeket Várpalotán.

A Nagy Gyula galéria pompás terme

A Star Wars és a csillagászat kapcsolata

A kiállítás megnyitó, és egy rövid ismerkedés után a Thury vár falai adtak otthont az esti előadásoknak, illetve a tervezett “járdacsillagászat”-nak (az idézőjel annak szól, hogy Várpalotán az utolsó két alkalommal “várfok-csillagászatot” tartottunk). Az első előadást Ivanics Ferenctől, a BCSE elnökétől kaptuk, aki elmagyarázta, hogy a mai tudásunk szerint a Csillagok Háborújában látható egyes jellegzetes bolygók (Hoth, Tatooine), hogyan alakulhattak ki, miről árulkodnak a bolygókon látható felszíni formák, vagy akár az őslakosok testfelépítése. Feri természetesen nem csak a filmekből emelt példákat: rengetegszer kerültek szóba a Csillagok Háborúja, könyvekben megénekelt és enciklopédiákban dokumentált történetei, adatai. Akik szeretik a történetet egész biztos jól szórakoztak, de a “laikusok” is okulhattak, mivel érdekes összefüggésekre mutatott rá az előadó.

Ivanics Ferenc előadása

Eztán rövid szünet következett, mialatt az érdeklődők a vár fokáról a 25 cm-es tükrös távcső által célba vett Holdat nézhették Veisz András BCSE alelnök vezetésével, ha éppen akadt egy-egy felhőrés.

Asztrofotós klub

Ezután az asztrofotográfiáé lett a főszerep, mivel a kiállítás mellett a havonta tartandó Asztrofotós Klub rendezését is Várpalota nyerte meg. Örömünkre szolgált, hogy mintegy 10 asztrofotós érkezett hozzánk Budapestről, Vecsésről, vagy akár Kaposvárról.

Elsőnek Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnökétől hallhattunk egy előadást az asztrofotózásról magáról: Mi is az az asztrofotózás? Milyen nehézségekkel kell szembenézni? Milyen eredményeket érhetünk el? Mialatt ezekre a kérdésekre folyamatosan választ kaptunk, az előadást áthatotta ennek a műfajnak a fő értelme és lényege: az odaadás és az alázat. Nem véletlenül emelte ki Laci a végén, hogy nagy hozadéka ennek a hobbinak az önismeret, és a határaink feszegetése.

Ez a bő 50 perc szépen megágyazott a következő, igen izgalmas témának.

A következőkben ugyanis Bach Zoltán mutatta be saját robot-távcsövét. Elsőként terítékre került a távcső műszaki háttere, valamint az, hogy sokszor inkább leleményesség (meg persze bitang nagy hozzáértés) kérdése egy-egy problematika megoldása. Az elméleti bemutató után jött a java: Zoli bemutatta, hogy hogyan kell a távcsövet egy applikáció segítségével távolról vezérelni, sőt a távcső mellé felszerelt kamerák segítségével ezeket a beállításokat figyelemmel is kísérhettük. A távcső a szemünk láttára állt rá egy-egy objektumra, vagy éppen emelte le a felszerelt szűrőt, mindössze egy-egy gombnyomás és kattintás hatására, kb. 100 km-re tőlünk. Félreértés ne essék: a “csoda” nem abban áll, hogy a 21. században ilyen létezik, hanem abban, hogy ez már az “amatőrök”-nek is rendelkezésére áll, megvalósítható bárki számára.

Bach Zoltán előadása

Apropó, amatőrök. A magyar asztrofotósok, ahogy fent is írtam, feszegetik a határokat. A felszerelésük és a produktum is világszintű, bőven az amatőrségen túl. Ezt megtapasztalni és ebbe belelátni nagy élmény volt nekünk, csak remélni tudjuk, hogy a jövőben is tudunk együtt dolgozni.

Zárásképpen

Összességében az első várpalotai Csillagászat Napja remekül telt. Nagy eredmény, hogy mindkét előadást kb. 60-80 fő kísérte figyelemmel, ebben a két egyesület is egyetértett az előadások utáni baráti beszélgetés alatt.