IX. Bátorligeti Csillagászati Programhétvége

IX. Bátorligeti Csillagászati Programhétvége - avagy asztrofotózás egy különleges környezetben

Schmall Rafael képes beszámolója



2019 egyik várva vár programja volt a IX. Bátorligeti Csillagászati Programhétvége, mely valójában majdnem egy hétig tartott. Az egyesületből ketten ( Schmall Rafael és Vámosi Flórián ) utaztunk el egy az ország gyakorlatilag átellenes pontjára a programsorozathoz.

Zselicből Bátorligetre jutni 550km-en át, vicces véletlenek miatt egy 1.3-as régi Suzuki Swifttel, melyet kisebb rendszerekkel telepakolva, bizony elég sok izgalomra adott okot. A "kisebb" asztrofotós szettekkel a kitelepülés problémája szerencsére megoldott volt. ( 72/432 Evostar, 80/400Esprit, Samyang 135/2 - AZEQ6, EQ5, Star Adventurer)

A bátorligeti amatőrcsillagászkodásnak az a különlegessége, hogy az észlelőrét az Ősláp közelében van. Azonban a kijutás nem gyaloglóbarát. Jármű mindenképp szükséges.

Az égbolt nagyon jó minőségű. Bortle 3-as kategóriájú, ami Zselicnek felel meg. A Tejút ragyog és a zenitbe kúszó része derült ég esetén nagyszerűen fotózható. Az M13 felsejlik, az Északi Szeneszsák pedig könnyedén felismerhető. Az öt éjszakából öt derült volt. Utóbbi kettő kisebb felhőátvonulásokkal tarkított, míg a harmadik éjszaka átlátszóságát afrikai homok csökkentette.

Mivel a rendezvény röviddel nyári napforduló után volt, ezért az "astrodark" félelmetesen rövid: 23:45-kor kezdődik és 1:30-kor véget is ér. ( !!!)

Néhány évvel ezelőtt a pár főből álló kitelepülős csapat hatalmasra duzzadt. Manapság 20-30-an is vannak az észlelőréten és a programok is bővültek. Aki egy különleges falusi csillagászkodásra vágyik, mindenképp ott a helye. A csendet viszont gyakran törte meg egypár különös kifejezés, de ezek a kemény éjszakázások velejárói.

Az előadások alkalmával megismerhettük a Ries kráter történetét és ismét visszatérhettünk Namíbiába. Szó volt a rakétakilövésekről, valamint asztrofotózásról is.

Az amatőrcsillagászatban a fényképes dokumentálás nagyon fontos, de az időjárás is egy komoly tényező, ezért külön kiemelném Tóth Tamás meteorológus nagyszerű előadását, valamint Szabó Szabolcs Zsolt fényképes vetítését a szolnoki Kopernikusz kör életéről és a látványosságairól. ( az ember legszívesebben rögtön viharvadászna egyet, vagy ott teremne egy észlelőesten a szolnoki toronyházban )


Az éjszakai látványosságok mellett rengeteg segítségnyújtás és tanácsadás is megtörtént és ami a legfontosabb a mai világban, hogy egy kicsit a közösségi oldalak bűvölete helyett a személyes találkozások oldalára billent a mérleg.