Magyar sikerek az Astronomy Photographer of the Year 2024-en

Soha nem látott magyar sikerek az Astronomy Photographer of the Year versenyen

2024. szeptember 12-én nyilvánosságra hozták a világ legrangosabb nemzetközi asztrofotós versenyének az idei eredményeit. A járványhelyzet óta online formában megrendezett díjátadó idén is fokozta az izgalmakat. A magyar asztrofotósok eddig is kiemelkedően teljesítettek a versenyen, de az idei év minden eddigi sikert felülmúlt: 12 magyar fotó került a döntőbe, és 5 díjat ítéltek oda hazai asztrofotósoknak, köztük két első helyezést is. Ilyen eredmény eddig még nem született, szívből gratulálunk!


A Greenwichi Királyi Obszervatórium által szervezett „Év Asztrofotósa” verseny a 16. kiírását ünnepelte idén. A nemzetközi zsűri – melynek immár ötödik alkalommal volt tagja Dr. Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke – több mint 3700 pályamű közül választotta ki a legjobbakat. Az 58 országból érkező képek közül összesen 140 került a döntőbe.

Díjazott magyar felvételek:

Feltóti Péter és Tóth Bence: "Echoes of the Past" – Galaxies/Galaxisok, I. helyezés

A kép az NGC 5128 galaxist ábrázolja, mely Centaurus A néven is ismert. A felvétel különlegessége, hogy rendkívüli részletességgel mutatja be a galaxis körüli árapály-rendszert és a közepén található szupermasszív fekete lyukból eredő relativisztikus jetet. A fényképeket készítő Feltóti Péter és Tóth Bence egy namíbiai expedíció során azonos felszereléssel, párhuzamosan fényképeztek, majd a feldolgozás során egyesítették a felvételeket, melyeket Tóth Bence dolgozott fel. A zsűri értékelése szerint ez az asztrofotó kiemelkedő minőségben mutatja be a Centaurus A-t, kiemelve annak egyedi jellemzőit és viharos múltját.

Feltóti Péter és Tóth Bence - Echoes of the Past

Balázs Gábor: "Shadow Peaks of Sinus Iridum" – Our Moon/Holdunk, I. helyezés

Balázs Gábor felvétele a Hold egy lenyűgöző részletét, a 260 km átmérőjű Sinus Iridum-ot, vagyis "Szivárvány-öblöt" örökíti meg. Az oldalirányú napfény kiemeli a kráterek és hegyvonulatok finom részleteit, különösen a terminátor mentén megfigyelhető árnyékok és fények játékát, melyek a Hold felszínének dinamikáját hangsúlyozzák. A képen jól láthatóak az öblöt szegélyező kisebb kráterek és a félkör alakban szétterjedő árnyékcsúcsok. A zsűri értékelése szerint a kép nemcsak a modern asztrofotográfiai felszerelések képességeit mutatja be, de értékes betekintést nyújt a Hold geológiájába is.

Balázs Gábor - Shadow Peaks of Sinus Iridum

Fényes Lóránd: "Venus and the Moon in Infrared" – Our Moon/Holdunk, II. helyezés

Fényes Lóránd a 2023. november 9-i Vénusz-fedés idején készítette a kategória II. helyezését elérő fényképét. Az infravörös szűrővel készült monokróm ábrázolás különleges művészi hatást kelt, kiemelve a két égitest finom részleteit és textúráit. A kompozícióban a Hold saroktól sarokig fut át, míg a Vénusz az aranymetszés szabálya szerint helyezkedik el, egyedi egyensúlyt teremtve tudomány és művészet között.

Fényes Lóránd - Venus and the Moon in Infrared

Papp András: "Blue Turns to Red, Our Sun Rotates" – Our Sun/Napunk, III. helyezés

Papp András innovatív technikával készült képe a Nap felszínének mozgásait mutatja be a Doppler – Fizeau-effektus segítségével. A felvétel kék és vörös árnyalatai jelzik a plazma közeledését és távolodását, valamint a Nap forgását. A speciális, saját készítésű spektrográf alkalmazása nemcsak esztétikai élményt nyújt, hanem tudományos szempontból is értékes információkat hordoz.

Papp András - Blue Turns to Red, Our Sun Rotates

Tóth Bence: "Antares Region" – Stars and Nebulae/Csillagok és ködök, III. helyezés

Tóth Bence Namíbiából készült felvétele az Antares csillag környezetének gazdag por- és gázfelhőit mutatja be. A kép a déli égbolt egyik legszínesebb régióját ábrázolja, ahol a különböző ködök és csillagközi anyag finom részletei tárulnak fel. A nagy látómező eléréséhez teleobjektívet és mozaiktechnikát alkalmazott.

Tóth Bence - Antares Region

Döntős magyar felvételek:

Feltóti Péter: "The Lobster Nebula" – Stars and Nebulae/Csillagok és ködök

Feltóti Péter - The Lobster Nebula


Hoszáng Péter: "Heaven is Remote" – Skyscapes/Asztrotájkép

Hoszáng Péter - Heaven is Remote


Mag István: "Cloud Symphony" – Stars and Nebulae/Csillagok és ködök

Mag István - Cloud Symphony


Majzik Lionel: "The Forked-tailed Comet C/2023 P1 (Nishimura)" – Planets, Comets and Asteroids/Bolygók, üstökösök, kisbolygók

Majzik Lionel - The Forked-tailed Comet C/2023 P1 (Nishimura)


Tóth Bence: "Phoenix" – Stars and Nebulae/Csillagok és ködök

Tóth Bence - Phoenix


Tóth Bence: "Misty Mountains" – Stars and Nebulae/Csillagok és ködök

Tóth Bence - Misty Mountains


Biliczki Sándor: "The Blue Details of M45: The Pleiades" – Best Newcomer/Legjobb újoncok

Biliczki Sándor - The Blue Details of M45: The Pleiades


 

Az abszolút győztes:

Ryan Imperio (USA): "Distorted Shadows of the Moon's Surface Created by an Annular Eclipse"

Ryan Imperio amerikai fotós 2023. október 14-i gyűrűs napfogyatkozás során készített kompozit felvételével nyerte el a fődíjat. A napfogyatkozások fotózása rendkívül nehéz feladat a rövid időablak, a mozgó célpontok és a drámaian változó fényviszonyok miatt. Imperio célja a csupán másodpercekig tartó Baily-féle gyöngyfűzér változásainak megörökítése volt. A jelenség során a Hold felszínének egyenetlenségei – a kráterek, völgyek és hegyek – miatt a napfény csak bizonyos pontokon tud áttörni, így egy ragyogó, gyöngysorra emlékeztető fényjelenséget hoz létre a Hold peremén.

Distorted Shadows of the Moon's Surface Created by an Annular Eclipse

A díjazott felvételek és a döntős képek nagy része – az eddigi hagyományokhoz híven – ismételten egy nagyszabású kiállításon kerülnek bemutatásra az angol fővárosban. Az Astronomy Photographer of the Year Exhibition helyszíne néhány éve az ugyancsak Greenwichben található National Maritime Museum. A tárlat négy nagyobb részre van osztva, fantasztikus hátsó megvilágítású nyomatokkal és elsötétített, kék fényben derengő aurával várja a látogatókat. A greenwichi múzeumokban, illetve online is megvásárolható az összes döntős asztrofotót tartalmazó évkönyv.

Astronomy Photographer of the Year 2024 könyv

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek és díjazottnak!