Adománygyűjtés a sülysápi félméteres közösségi asztrográf épületének befejezésére

Felhívás asztrofotósok és amatőrcsillagászok számára

Kedves Asztrofotós Barátaink!

2018-ban a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület az amatőrcsillagászok és az asztrofotósok nagy örömére megörökölte a legendás Piszkéstetői 50 cm-es Cassegrain távcsövet, melyet 2020-nyarára, mint nagyteljesítményű asztrofotós műszert szeretnénk újjáéleszteni, és közösen használatba venni.


Jelen helyzetben azonban ehhez a Ti segítségetekre is szükség van!

2018-ban az eredetileg Cassengrain távcső F/5-ös newton asztrográffá alakításáról, és Sülysápon való felállításáról döntöttünk. 2019-ben elkezdődtek az új csillagvizsgáló építésének munkálatai, és a távcső Newton távcsővé alakításának tervei. 2020-ban  Sülysápi Közösségi Asztrofotós Távcső telepítése a végső szakaszba érkezett, az épület szerkezetkész, melynek költségeit a SACSE állta, tervezését a MAFE végezte.

Ahhoz, hogy az épületben a műszer installálását el tudjuk kezdeni, az épület tetőszerkezetét fedéssel kell ellátni, hogy védett térben történhessen a szerelés. A fedés elkészítéséhez szükséges források egy része azonban elapadt a COVID-19 koronavírus járvány elleni intézkedések miatt, ennek következtében 200 ezer forint hiányzik a költségvetésből.

A művelet befejezése érdekében a MAFE 50 ezer forintot ajánl fel egyesületi keretből, és gyűjtést hirdet, asztrofotósok és amatőrcsillagászok között, hogy a hiányzó összeg a kivitelezés rendelkezésére tudjon állni. Fontos tudni, hogy a közösségi asztrográfot helyi és online-távvezérelt használatra is szánjuk, ezáltal terveink szerint szélesebb körben, távolabb lakó érdeklődők számára is elérhetővé fog válni.

A MAFE vezetése úgy gondolja, hogy a hiányzó összeg nem óriási, és elegen vagyunk ahhoz, hogy kisebb adományokból is pótolni tudjuk. A legkisebb adomány is számít. Az adományokat a SACSE Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület bankszámlaszámra várjuk, a megjegyzés rovatba “Védőépület Adomány”-t írva:

Bankszámla száma: 65100053-11314637

Hogy áll most a távcső?

A távcső newton rendszerűvé alakításának a kiviteli tervei elkészültek köszönhetően a SACSE tagjai precíz munkájának. Az eredeti Cassegrain-rendszerű távcső segédtükör tartóját már leszerelték, helyére most készül a magasítás, új segédtükör-tartó merevítő gyűrű, tartólábak, segédtükör-tartó mag. A segédtükör és motorizát 3"-os kihuzat már megérkezett. Az összes elem állítható, jusztírozható.


A törtoszlop elkészült, ez teszi lehetővé a távcső szabad mozgását. A mechanika professzionális 300 kg teherbírású directdrive-os equatoriális mechanika, szintén leszállítva. A mechanikához csatlakozó elemek, toldatok készen vannak.


Az épület szerkezetkész, az alapozás és az elválasztott távcsőalap is elkészült. Az eltolható tető szerkezete, a lakatosmunkák többsége szintén kész. Az acélszerkezetek korrózióvédelme az elmúlt napokban elkészült. A mozgó tető egyelőre fixált, biztonsági okokból lehegesztett állapotban van a szerelés idejére, várja a  burkolatot.


Az épület 5x5 méter alapterű lesz, belső magassága elég ahhoz, hogy a tetőt bármilyen távcsőállás mellett el lehet húzni és be lehet csukni. Ez a fontos biztonsági képesség extra geometriát és kifinomult tervezést igényelt.

Az tető mozgását lehetővé tévő sínszerkezet még szerelésre vár. A tartók alapozása és előre lecsavarozott talplemezei már készen várják a felmenő oszlopokat. A hiányzó biztonsági ajtó már rendelés alatt áll.

Az építmény mozgó teteje, s teljes homlokzata szerelt, fehér hővisszaverő egységes trapézlemez burkolat lesz. A látványtervhez képest némileg eltérően, nem natúr, hanem fehér kivitelben. A belső szerelésekhez első körben a tető fedését kel kialakítani, hogy a távcső felállításának fő lépéseit biztonságos térben, esőtől védetten lehessen elvégezni. A gyűjtésnek éppen ez az lényege és fontossága. Sikeres gyűjtés esetén akár fél évvel korábban elkészülhetnek az első felvételek ezzel a műszerrel.

Kérjük, hogy támogasd az ország kiemelkedő jelentőségű amatőcsillagász és asztrofotótós műszerének elkészülését!


Köszönettel:

Magyar Asztrofotósok Egyesülete és Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesület