Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Újévi holdkoszorú

Az újév hajnalán gyönyörű holdkoszorú látszódott - sokan szemügyre vették, mivel a zárt kertekben, a távoli és sokkal ritkább tűzijátékokon kívül, csak ebben a színpompás légköroptikai jelenségben lehetett gyönyörködni!

Készítette

Majzik Lionel

Optika

AF-S DX Nikkor 55-300mm f/4,5-5,6G VR

Kamera

Nikon D3300

Mechanika

WDF-4

Helyszín

Tápióbicske

Dátum

2021-01-01

Expozíciós adatok

300 mm / ƒ/10 / 1,3 sec / ISO 200

Hozzászólások

Majzik Lionel

Köszönöm szépen, hogy ránéztetek! :)
Peti: Én is sokat töprengtem, aztán úgy voltam vele miért ne?! Szerencsére a gép a közelben volt, így nem fenyegetett az a veszély, hogy valaki álmát megszakítom. A holdkoszorú azért nem annyira ritka, egy szerencsésebb éjszakán remélem lesz lehetőséged pótolni!
Laci: Nem igazán fényképeztem még ilyet, ezért rengeteg beállítást kipróbáltam - szerencsére volt rá időm bőven, mert a jelenség elég sokáig tartott. Sikerült nagyjából egy középutat találnom a beállításokban, egy olyan értéknél, ahol csak enyhén égett be a Hold és mégis látszódott a környezete. Ezt követően türelemjáték következett: amikor a beállításokhoz képest kicsit több felhő vonult ált a Hold előtt, akkor kezdtem fényképezni. Legalább 50 kép készült... Nagyvonalakban ránéztem, de igazából feladtam, hogy egy expóból megoldjam, be is mentem. Másnap reggel a monitoron is megnéztem a nyerseket, akkor szembesültem vele, hogy egyetlen fénykép mégiscsak úgy jött össze, ahogy terveztem - nagyjából kiegyenlített fényviszonyokkal. A vágáson és egy csipetnyi utómunkán kívül nem is kellett rajta módosítani.

Francsics László

Milyen jól összehoztad! Tényleg ennyire vissza volt fogva a Hold fénye, vagy van benne valami turpisság? Mert nem látom nyomát. Ügyes!

Feltóti Péter

Nagyon szép volt élőben itt is, reméltem, hogy valaki lefotózza szépen. Ugyan én is bementem a gépért, de akkor jutott eszembe, hogy pont ott van a nappali fotós cucc, ahol épp a gyerek húzza a lóbőrt, így ott is maradt, ahol volt :)