Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Meteor Lugano Fölött Bartek Luca

Meteor Lugano Fölött

A kép egy szerencsés véletlen eredménye - a timelapse funkciót teszteltem az Olympus OMD Em1 Mark iii fényképezőgépemen. A cél az volt, hogy a csillagos ég "vándorlását" örökítsem meg videó formátumban. Összesen 1000 kép készült, amelyeket az Olympus Workspace segítségével feldolgoztam timelapsenek. A végeredményt nézve a videó vége felé tűnt fel egy másodperc töredékéig egy kis "villanás", így visszamentem az eredeti képekhez - amelyek sajnos JPEG formátumban készültek, mivel csak videó volt a cél - és felfedeztem ezt a nagyméretű meteort az egyik képen.
A kép 10 másodperces expó idővel készült, és a "csóva" kezdete és vége is tisztán látható a képen. A valószínűleg kései Geminid a Corona Borealisban látható

Készítette

Bartek Luca

Optika

Zuiko Pro 12-40 mm

Kamera

OMD Em1 Mark iii

Mechanika

Statikus tripod

Helyszín

Lugano, Svájc

Dátum

2020-12-18

Expozíciós adatok

ISO 800, 10 sec, f/2.8

Hozzászólások

Majzik Lionel

Szia Luca! Nagy szerencse, hogy felfedezted a videón! Nem lehetett egyszerű a JPEG képpel utómunkázni, de elsőre meg nem mondtam volna, hogy ez "csak" JPEG-ből készült. Természetes hatású, letisztult kép! Érdemes vadászni ezekre az égi kavicsokra, szép kompozit képet lehet készíteni egy-egy raj maximumának éjszakáján.

Jelinek Gábor

Jelinek Gábor

Szia! Hangulatos kép lett, nagyon tetszik a színvilága. Nálam értelmet nyert az "ezerből egy" kifejezés, köszi a feltöltést! ;)

Feltóti Péter

Nagyon szép fogás, jól mutatnak a felhők is, szerencsés az együttállás. Talán a kivilágított városból látszódhatna több, de így is szép fotó lett belőle.