Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

21P/Giacobini-Zinner és az M35

A képen a 21P/Giacobini-Zinner üstökös látható, háttérben az M35 és az NGC2158 nyilthalmazokkal. A fotót 2018 szeptemberében készítettem egy gyönyörű, derült adriai hajnalon. 15*1 perc felvételből készült montázs, ahol két kép készült ugyan abból a nyersanyagból. Egy csillagra illesztett és egy üstökösre illesztett változat került összedolgozásra. Ha ezt Messier látná, talán ő is érezné a konstelláció iróniáját :)

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Bruska - HR

Dátum

2018-09-15

Expozíciós adatok

15*1 perc ISO1600

Hozzászólások

Kiss Péter

Azért elképesztő, hogy 15 percben ez mind benne van. Hozzászoktunk a 20-30 órás sorozatokhoz, már el is felejtettem, hogy azért vannak olyan objektumok, melyekre nem kell éjszakákat áldozni. Ez egy nagyon szép fogás volt!

Feltóti Péter

Köszi Laci, hát nem volt triviális, de nem is kellett vele annyit küzdeni, mint sokatoknak a NEOWISE-zal. Volt egy tervem a feldolgozásra, és szerencsére működött is. De azért annyira nincs is felrángatva az üstökös.

Francsics László

Jól gondolom, hogy ez egy komolyabb kihívás volt, mint amennyire ez a képen látszik? :-) Nyugodt harmonikus, szép kép, de ilyenre feldolgozni azért nem egyszerű egy mozgó célpontot...

Majzik Lionel

Örülök, hogy feltöltötted Peti, ez a kép egy régi nagy kedvencem Tőled! Nagyon inspiráló hatással volt rám amikor publikáltad és ez azóta sem változott. Jó érzékkel, precízen feldolgozott kép. Az ilyen fotóknál nagy dilemma a kompozíció, sokszor a szerencsén is múlik, hogy aznap éppen derült-e, stb... Ez így együtt nagyszerű fogás volt!