Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC6888 (Sarló-köd)

A Sarló-köd a Hattyú csillagképben található, a nyári időszak jól fotózható objektuma. Az egyetlen problémát a rövid éjszakák jelentik, de 6 éjszaka terméseként meglett ez a kép is. Sajnos nagyon nem akart a feldolgozás összejönni, azért csak most kb. tizedik próbálkozásra lett publikálható. A kevés lehetőség és a fényszennyezés/hold miatt Optolong L-eNhance szűrőt használtam, ami sajnos nem adott olyan látványos OIII réteget, mint egy igazi keskenysávú szűrő, de valami azért látszik a kék burokból is!

Készítette

Tőkés Bertalan

Optika

TS-Optics 300/1200 Newton

Kamera

Explore Scientific 7.1

Mechanika

SkyWatcher EQ6-R

Helyszín

Csömör

Dátum

2020-08-07

Expozíciós adatok

78x600 sec Gain3 -10C

Szűrők

Optolong L-eNhance

Hozzászólások

Tőkés Bertalan

Köszönöm a hozzászólást! A csillagokra igyekeztem jobban figyelni, mint korábban. A strech során maszkoltam őket és a kicsinyítésnél is erősebbre vettem a paramétereket! A csillagok RGB eredeti színei megvannak, csak még nem jöttem rá, hogyan is kellene visszarakni a feldolgozott képre, bár most éppen kigondoltam valamit :). Mivel nincs ég van időm ezzel játszadozni! Mégegyszer köszönöm, hogy megírtad a véleményed, mert a magamfajta műkedvelő kezdőnek az értő kritika a legjobb motiváció!

Francsics László

Le a kalappal. Ezen képen érződik a nagy átmérő adta felbontás! Nem mindig egyértelmű, hogy ki lehet-e használni hazánkban egy 30 centis csövet, de itt egyértelműen bejött.
Van egy pár Sarló-köd fotó a galériában, ez az igen részletes közé tartozik, nem kérdés.
A csillagokat szépen kezelted, gondolom sokat segített az L-enhance szűrő, ami erre az objektumra nagyon nagy segítséget nyújthatott.
Én a csillagok RGB színét hiányolom (azt esetleg érdemes lenne még meglőni, de ez semmit sem von le a kép értékéből.
Gratulálok!