Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Vadászat a balszerencsés sárkányra

A vadász idényt megelőző utolsó szabad estén páran Belecskán múlattuk az időt fotózással, és emlékszem, mindenkinek meggyűlt a baja a vezetéssel, gonosz kis fekete felhők takarták ki időnként a vezetőcsillagot, látszólag minden ok nélkül megnőtt a vezetés hibája, mindenki küzdött valamivel, nekem még a mechanika vezérlő jelzőlámpája is végig hunyorgott, (se azelőtt se azóta nem csinált ilyent). Csak otthon vettem észre, hogy a nyerseken az összes csillag egy irányba csóvát eresztett, amit ott nem vettem észre. Próbáltam menteni, ami menthető, hát ennyit sikerült kihozni az első fátyolködömből...

Készítette

Gyenes Imre

Optika

SW Newton 150/750 + SW kómakorrektor

Kamera

ZWO ASI 183 MC Pro -20C

Mechanika

HEQ5 + bordásszíj hajtás

Helyszín

Belecska

Dátum

2020-08-19

Expozíciós adatok

40 x 450 sec

Szűrők

Dual Narrow Band filter (ZWO)

Hozzászólások

Gyenes Imre

Köszi Laci hogy ránéztél. Igen, egy kemény vágás kellett a csillagokra, hogy a kómát valahogy el tudjam tüntetni róluk, biztos van rá megoldás, csak még nem ismerem. Legközelebb ujra nekifutok.

Francsics László

Szia Imre! szépen ragyog, nagyon jó a dinamikája a ködnek!
Viszont a csillagokat nagyon vágtad felülről. Ott szerintem több árnyalatot meg lehetne menteni. Fehér korongok lettek. Kell ez a dinamika, csak a csillagokat lehetne ügyesen kezelni. Persze jó kérdés, hogy hogyan :-)