Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

ngc5907

Próbaként vettem egy 4/3 szenzoros Olympus E-M10-et .Ez az első kép amit készítettem vele . Vegyesek az érzéseim vele kapcsolatosan, ugyanis ha jobban meghúzom a képet akkor a vörös és kék csatorna nagyon befoltosodik, sajnos ezt nem tudom mi okozhatja . Felbontásban amúgy elé jónak tűnik a gép és zaj tekintetében se lenne rossz ,csak ez a fotosodás ami zavaro .

Készítette

Panyik Lénárd

Távcső/Objektív

SkyWatcher 200/1000 SW F4 korrektor

Kamera

Olympus E-M10

Mechanika

Eq6 pro átalakított

Helyszín

Ágfalva

Dátum

2020-07-13

Expozíciós adatok

120x6 perc iso 800

Hozzászólások

Panyik Lénárd

Köszönöm, hogy ránéztél !DSS ben raktam össze mert nebulóban színprofilt kellene készítenem amit nem biztos ,hogy szemre én megtudok csinálni és ha átalakítom akkor utána csinálhatom újra így marad a Dss ami talán még rátesz a foltosságra. Viszont azon gondolkodtam ha nagyobb bolygatást adok meg talán lefedik egymást ezek a foltok mert ilyen habos formában jelenik meg a képen .

Francsics László

Szia! szerintem itt arról lehet szó, hogy mivel színes, azaz Bayer színszűrő mátrixos a szenzor, azért a kék és a vörös pixelekből fele annyi van, mint zöldből. Tehát a zöld csatorna zaja kisebb lesz, mint a vörösé, és kéké, ezt látod a felerősített képen is. Gondolom színzajszűrés után.
Talán pontosabb kalibráció, és képösszegzés segíthet rajta, de nem érdemes azt várni tőle, mint egy ff cmos/ccd kamerától.
A mellékelt kép amúgy tök jó, ott nincsen ennek nyoma. Ha pedig előjönne, többet kell akkor exponálni.
Üdv: FrL