Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M51 first

Tudom kicsit gáz ez a kép itt a sok gyönyörű M51 kép között, de voltak apró korlátaim :)
Ez az első M51-em. (no jó, ez a második, de az első a kukában végezte) Ez az első kép ezzel a csővel, ezen tanultam meg, hogy még mit kellett volna lefűrészelnem, beállítanom, kicserélnem, megreszelnem, stb. A legnagyobb korlát azonban a mászkálási korlátozás és ebből kifolyólag a budapesti fényszennyezés kikerülhetetlensége, illetve a saját elégtelen feldolgozási tudásom, illetve tapasztalatlanságom volt. Mégis sokat tanultam közben.
Készült néhány szűrő nélküli nyers, ami ment a kukába, valamint pár óra UHC szűrős, ami külön feldolgozva, és a végén hozzákeverve a keskeny sávú képekhez picit javított a színeken, és talán a halvány részeken, de a kontraszton rontott.

Készítette

Gyenes Imre

Optika

SW Newton 150/750 + SW kómakorrektor

Kamera

ZWO ASI 183 MC Pro -20C

Mechanika

HEQ5 bordásszíjhajtással

Helyszín

Budapest

Dátum

2020-04-21

Expozíciós adatok

66x300s UHC filter 85x300s + 24x450s DNB filter

Szűrők

főként DNB szűrő, a szélesebb sávú UHC képek csak zaj és szín simitásra lettek belekeverve

Hozzászólások

Gyenes Imre

Köszönöm Laci a biztató szavakat, egy percig sem gondoltam, hogy meg tudom közelíteni a Te belecskai "egyórásodat", de az világosan látszik, hogy Belecska nem pótolható sem keskeny sávú szűrővel, sem tenger sok expóidővel. Egyszóval aranyat ér....

Francsics László

Budapest? Nem tudom hogy bárki próbálkozott-e volna innen galaxist fotózni! Ez nem kis kihívás lehetett, főleg a fényszennytől, gradiensektől megszabadítani.
Ha elégedetlen is vagy vele, (egyébként tök jó iránya v n a feldolgozásnak) gondolj arra, hogy sötét égen ennyi expóból nagyon penge M51 alakult volna ki árapály csóvákkal, stb.
Laci