Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC4725 és társai

Egy igen hosszú projekt keretein belül született meg az itt látható fotóm. Az első expót még 2018-ba lőttem rá és idén januárjában készült az utolsó frame hozzá. Három feltűnő galaxis látható átlóban a képen: középen az NGC 4725 az egykarú szuperóriás, bal fent az NGC 4747 az óriás szomszédja és az NGC 4712 ami ötször távolabb van tőlünk mint a másik két galaxis. Bár a legtöbb spirál galaxisnak kettő vagy több karja van, az NGC 4725 csak egy karral rendelkezik, ami a központi területeket körülvevő gyűrűből indul. A galaxis középső területeit egy feltűnő, kékes színben ragyogó gyűrű veszi körül. A kék fény fiatal csillagokból származik, egy közelmúltban lejátszódó intenzív csillagkeletkezésre utalva. A NGC 4747 a másik feltűnő galaxis a kép felső részén. Kicsit messzebb van, mint a 4725 nagyjából 45 millió fényév távolságára. Éléről látszó spirál galaxis, mely körül vastag porsávok találhatók, valamint néhány ár-apály nyúlványa is megfigyelhető. A nyúlványainak iránya az NGC 4725 gravitációs hatására vezethető vissza, valószínűsítve hogy a két galaxis között gravitációs kölcsönhatás működik. Az NGC 4712 jóval távolabb helyezkedik el. Távolsága körülbelül 200 millió fényév a Földtől, nagyjából ötször távolabb van, mint a másik két galaxis.

Készítette

Bach Zoltán

Távcső/Objektív

200/1000 carbon Newton/ ASA reduktor x0.73, F/3.6

Kamera

Atik One6

Mechanika

SkyWatcher EQ6 GoTo

Helyszín

Vecsés-Ágasvár

Dátum

2020-01-01

Expozíciós adatok

össz: 60 óra+

Szűrők

LRGB

Hozzászólások

Bach Zoltán

Mindig tudtam, hogy jó a szemed a képekhez és most is igazad van. Én az okát is tudom, de annyira vissza kéne lépnem a feldolgozásba, hogy nincs az a fotó amiért újra csináljam. Tetejébe Te jól tudod, kétszer ugyan úgy nem sikerül feldolgozni egy fotót, tehát az már nem ez a fotó lenne. Sajnos ez már így marad. :)

Francsics László

Zoli, egy apróságot vettem észre, lehet, hogy érdemes csiszolni rajta. A Csillaghalmaz mögött egy picit világosabb a háttér, mint másutt. Esetleg kukkants rá.
Laci

Francsics László

Ez itt is nagyon szép Zoli! Most végre nagyfelbontásban látszódik.
Igazából minden egyben van rajta, nincs mit hozzá tenni.
Gratula!
Laci