Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M108 - Csillagda Firstlight

Minimálexpós kép, némi gradienssel küzdöttem, egy részénél igen poros is volt az ég, de ez az első 100%-ban a csillagdámból készült felvételem. A kompozíció sajnos nem jól jött ki, a főtéma miatt. Fontolgattam, hogy vágjak e belőle, de nem engedte az expómennyiség. Érdemes megfigyelni rajta az apró galaxisokat, van egy pár jópofa alakú.

Készítette

Vámosi Flórián

Távcső/Objektív

250/1000 Newton Asztrográf

Kamera

ZWO ASI 183MM PRO

Mechanika

Sky-Watcher AZ-EQ6

Helyszín

Hetes

Dátum

2020-03-27

Expozíciós adatok

68x150s Gain0 L, 6-6-6x300s Gain0 R-G-B

Szűrők

ZWO LRGB

Hozzászólások

Feltóti Péter

Ú basszus teljesen elkerülte a figyelmemet ez a fotó. Gratulálok Flóri a first lighthoz, emlékszem is amikor mesélted, hogy távolról indítottad az expókat, én meg itthon szívtam valami Raspbery buggal :) Na szóval tök szuper, biztató ez az állapot, iszonyat jó részletek jönnek a galaxisban. Kicsit ráélesíthetsz ám, főleg ha lesz még hozzá nyers.

Vámosi Flórián

Köszi, hogy ránéztetek!

Laci, nem volt annyira párás, sokkal inkább az Aral tó pora zavart, szinte zöldessárga volt az égbolt, és ezzel nem lenne baj, csak ugye nem konstans, hanem akár framen belül is változik. Azért ez a galaxis lett, mert előtte asztrotájképeztünk, és onnan indítottam el a rendszert, amikor túlment a meridiánon, hogy végigmenjen egy éjszaka.

Adrien, jó nálam az ég, kicsit ha párás, vagy füstös az ég akkor rosszabb mint a csillagpark, de máskor zenitben főleg, közel ugyanolyan. Néha az állatövi ellenfény is látszik. :D

Rafi, köszi az építésben a segítséget! Jó buli volt+ :D

Schmall Rafael

Jajj dejó volt azt a csillagdát építeni azokban a szép derült délutánokban. :D Felraktuk a tetőt és belegyúrtunk az estébe egy asztrotájképezést is. :D Frankó lett a fistlight! Nekem tetszik!

Klamerius Adrien

Gratulálok a csillagdához és a first lighthoz Flórián! Milyen ott nálad az ég a zselici csillagparkéhoz képest?
Tényleg akadnak nagyon aranyos háttérgalaxisok a képen, kicsit jobban vonzzák is a szemem mint a főtéma, én mindig számolgatni szoktam a saját képeimen hányan vannak. :D

Francsics László

Gratulálok a Firstlighthoz!

Jól megcsinált fotó lett, precíz, szépek a csillagok intenzitása, lefutása. Talán egy kissé párás volt a levegő?
Miért ezt a galaxist választottad?

Laci