Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Déli krátermező fogyó holdnál

Ismét egy Déli mezőről készült kép, még őszről.

Készítette

Varga János

Távcső/Objektív

SW 250/1200 BD Newton

Kamera

ASI 174MM Cool

Mechanika

NEQ6 Pro Go-To

Helyszín

Budapest

Dátum

2019-10-18

Expozíciós adatok

???

Hozzászólások

Varga János

Nagyon szépen köszönöm! Igazán jó nyugodtság 1-2x van egy évben, de ez nem jelenti azt, hogy csak olyankor lehet részletdús fotókat készíteni. Elsősorban igyekszem a kellő magasságú holdfázisokat fotózni, tavaszi-őszi napéjegyenlőség körüli időszak előnyben. Sokszor a ránézésre rossz seeing nem zárja ki, hogy rövid expókkal sok rögzített képkockából ne lehessen a szükséges és viszonylag éles mennyiséget kinyerni. Ezzel együtt ha van elég derült ég is hozzá, egy tucatnyi fotózás simán tud sikeres lenni egy évben. Rengeteg fotóm van talonban, amik nem a minőségük, hanem a sokat fotózott voltuk miatt nem kerülnek bemutatásra.

Nagy Zoltán A.

Hihetetlen jó, nagyon igényes, profi kidolgozás! A 25T egy évben hányszor tud ilyen tűélesen rajzolni, honnan van ilyen extrém nyugodtságod? :)

Varga János

Szabolcs, Laci, őszintén mondom, rendkívül megtisztelve érzem magam amikor ilyen általam nagyra becsült asztrofotósoktól kapok pozitív véleményt, nagyon szépen köszönöm! :) Laci, ez egy kocka, itt még az APM 2,67-es Barlow-al nyújtva plusz 100mm toldóval az alaptávolságon felül, újabban TeleVue PM 4x-el próbálkozom. Bár terjednek olyan nézetek mostanában, hogy a nagy pixelei miatt ez a kamera kevésbé alkalmas igazán részletes fotókra, és ennél sokkal nagyobb nyújtás kellene, a tapasztalatom szerint már az 5x is sok ehhez a fókuszhoz az igazán éles képek elkészítéséhez. Hidd el Szabolcs, csak a kameránk közti különbség játszik abban, hogy nem érzed ugyanolyannak a fotóidat mint az enyém, szerintem a tudásbeli különbség a végeredményben elhanyagolhatónak látszik. Szerencsére semmi olyat nem kell tennem, amit más ne tudna, nincs itt semmi titok!

Francsics László

János, ez mozaik? Vagy ez a részletesség alapból jön a kamerával is?
Nagyon szép, tűéles!
Laci

Szántó Szabolcs

Tudod János nehéz ehhez bármit hozzáfűzni. Egyszerűen profi. A kompozíció, az árnyalatok, a tűéles leképezés a szélekig.. Ezt a technikát már tanítani kellene! Minden elismerésem a Tiéd!