Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Kalifornia-köd (NGC1499)

Egyike annak a nyolc képnek, amelyeket már a Pixinsight-ban sikerült elkészítenem, na persze eddig csak az Adam Block Fasttrack oktatóvideói alapján, tehát az abszolút kezdők szintjén, de az már egyértelmű lett számomra, hogy csak ezzel a programmal fogok dolgozni a jövőben.
Ez a kép az újonnan beszerzett Askar FRA400 teleszkóppal, 0,7-es reduktorral (281mm/F3,9) és L-Extreme szűrővel készült a kertben Budapesten a Római-parton, ami őszintén szólva nem a legideálisabb hely. A relatív rövid (180s) expozíciós idő miatt próbáltam a lehető legtöbb képet készíteni, de a cél, hogy legalább 2-300 nyerskép legyen minden objektumról. A képet Adobe Lightroom-ban véglegesítettem.

Készítette

Biliczki Sándor

Optika

Askar FRA400 0,7reducer (281mm) F3,9

Kamera

ZWO ASI2600MC Pro DUO

Mechanika

ZWO AM5

Helyszín

Budapest, III.ker. Római-part

Dátum

2023-09-12

Expozíciós adatok

43x180sec light, 30 dark, 30 darkflat, 30 flat, 30 bias

Szűrők

Optolong L-Extreme

Hozzászólások

 Biliczki Sándor Biliczki Sándor

Nagyon köszönöm Álmos és örülök, hogy tetszenek a képek! Szerencsém volt, hogy most szeptember elején nagyon jó volt az ég, így a keskenysávú szűrőkkel sikerült relatív jó képeket lőnöm, de nyilván jobb lett volna, ha mondjuk Kóspallagról készítettem volna :) Már nagyon várom, hogy az új kis FRA400-at jó fényviszonyok mellett is kipróbálhassam. Mivel sajnos az L-Extreme ugye köztudottan elég látható halo-t okoz a fényesebb csillagok körül, ezért beszereztem egy Antlia ALP-T és egy IDAS NBZ szűrőt is hozzá, ha ilyen típusú objektumokat fotóznék, de az NGC1499-ről és az Andromédáról még készítenem kell legalább 100 expo-t mindkét távcsővel ugyanezekkel a szűrőkkel, hogy jobb legyen. Sajnos a Hyperstar beállítással még mindig küzdök, de majd októberben ha visszajöttem, újból nekiállok a finomhangolásnak.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia Sándor! Nagyon látványos fotókat hoztál össze, és mindezt Budapestről - majdnem hihetetlen. Gratulálok, ez már nem a kezdő szint!