Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC7000 - Észak-Amerika köd

Egyike annak a nyolc képnek, amelyeket már a Pixinsight-ban sikerült elkészítenem, na persze eddig csak az Adam Block Fasttrack oktatóvideói alapján, tehát az abszolút kezdők szintjén, de az már egyértelmű lett számomra, hogy csak ezzel a programmal fogok dolgozni a jövőben.
Ez a kép az újonnan beszerzett Askar FRA400 teleszkóppal, 0,7-es reduktorral (281mm/F3,9) és L-Extreme szűrővel készült a kertben Budapesten a Római-parton, ami őszintén szólva nem a legideálisabb hely. A relatív rövid (180s) expozíciós idő miatt próbáltam a lehető legtöbb képet készíteni, de a cél, hogy legalább 2-300 nyerskép legyen minden objektumról. A képet Adobe Lightroom-ban véglegesítettem.

Készítette

Biliczki Sándor

Optika

Askar FRA400 0,7reducer (281mm) F3,9

Kamera

ZWO ASI2600MC Pro DUO

Mechanika

ZWO AM5

Helyszín

Budapest, III.ker. Római-part

Dátum

2023-09-08

Expozíciós adatok

79x180s Light, 30 dark, 30 darkflat, 30 flat, 30 bias

Szűrők

Optolong L-Extreme

Hozzászólások

 Biliczki Sándor Biliczki Sándor

Sziasztok! Örülök, hogy tetszenek a képek, és köszönöm neked is Tamás, nagyon jó kis távcsövet ajánlottál és a PI megkedvelésében is sokat segítettél! :)
Én eddig csak F3.9-es reduktorral használtam, de gyakorlatilag ugyanolyan expo idővel tudja azt, amit az EdgeHD8 Hyerstar-ral F1,9-en tud, sőt sokkal élesebb képet kapok, ami ugye sajbos a Hypersta-ral való végtelen nyűglődésem miatt van, mivel a mai napig nem tudtam tökéletesre beállítani. A Római-parton annyi szerencsém van, hogy a hátsó kertbe sehonnan nem jön be direkt fény, így legalább az eszközök relatív fénymentes területen vannak. Ha hazajövök októberben és lesz jó idő, biztosan kimegyek vidékre, hogy a hiányzó expo-kat is befejezhessem. Egyébként most már egyszerre használom mindkét teleszkópot az AM5-ön egymásra helyezve (15,2kg), de így már követeli az 5kg-os ellensúlyt. Az Askar-hoz használt új 2600MC DUO is tökéletesen működik az L-Extreme szűrővel vezetésre is :)

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

@Laci: Ez az Askar egy quintuplet, Petzval konstrukcióval. Ezt az Askar-t ajánlottam Sanyinak, mert nekem is volt és nagyon meg voltam vele elégedve. Laci, ha megnézed az év eleji, illetve a tavaly év végi képeimet, pld. California, Szív-köd, vagy a Láng és Ebihal-köd, akkor ezeket a fotókat egy ilyen Askar Fra400-al fotóztam. A Petzval féle optikai konstrukció lehetővé teszi azt, hogy nincs konkrét backfocus - akármilyen távolságba teszed a szenzort, mindig jó lesz - de ez csak a natív 400mm, f5,6-ön működik. Ha rá rakjuk a 0,7 Askar reduktort, akkor kb 280mm-et kapunk, f3,9 fényerőt és itt már be kell állítanunk a backfocust, ami 55 mm.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Jó, hogy a Római partról ilyet lehet. Azért ott még baromi nagy a fényszenny!
Ez az Askar egy APO amúgy? Jónak tűnik a leképezés, ami nagy kincs a refraktoroknál.