Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC 7023 - Írisz köd és a Cepheus Flare

A képen az Írisz köd mellett a széles látómezőnek köszönhetően látható a Cepheus Flare Molekuláris Felhő több érdekes része, mint például a VDB 141 - Szellem Régió és a mellette elhelyezkedő, kúp alakú bipoláris köd is. Eszméletlen poros ez a régió, rengeteg protocsillag bújik meg a por- és gázfelhőiben.

Jópár átfotózott nyár végi-ősz eleji éjszaka eredménye ez a nyögvenyelős Írisz, még 2018-ban a Zselickisfaludi VCSE táborban és az azt követő újholdkor gyűltek a nyersek. Ennek megfelelően sok tábori és zselici bandázós élmény kötődik hozzá. Még a 600D vásárlása előtt a kisebb Canonnal készültek a nyersek és a most használt beállításoktól lényegesen eltérő értékekkel, ezért látszik is rajtuk az 1100D által okozott híres csíkozós hiba.

Készítette

Vámosi Flórián

Optika

Sky-Watcher Esprit 80ED

Kamera

Canon EOS 1100D (átalakított)

Mechanika

Sky-Watcher AZ-EQ6, Celestron CG5 ASGT

Helyszín

Zselickisfalud, Zselici Csillagpark, Hetes

Dátum

2018-08-15

Expozíciós adatok

201x8 perc f/5 ISO800 26.8 óra

Szűrők

Astronomik IR/UV klipes

Hozzászólások

Vámosi Flórián

Köszi, hogy ránéztetek srácok! Igen valóban annyira halvány a terület, hogy a rendszer határait feszegettem. A feldolgozásnál küzdöttem amugy gradiensekkel, voltak mindenfelé, valóban nehéz volt leszedni. Fotóztam amugy a VDB141-et a 25 centissel is, de elég gyatra volt a leképezése akkoriban és nem sikerült jól. Nekiállnék én mozaikolni ha alkalmas lenne Full Frame-re a cső, de ami késik, nem múlik... :-)

Jelinek Gábor

Szia Flórián! Jó nagy fába sikerült látom. :) Kár, hogy nem lehet ezt a sűrű csillagmezőt még hátrébb küldeni, a kontrasztot meg gondolom már nem bírta ízlésesen. Ennyi expóval ezzel a szereléssel szerintem fain lett, a háttéren gondolom azért voltak becsillanások, de szépen kezelted! Nem tudom komolyan gondolja e Laci ezt a mozaikot vdB-ről, valóban bravúros lenne, de pár évre offolnád magad az tuti. :DDD

Francsics László

Értem, hogy nyögvenyelős, de nem olyan rossz ez, sőt! Sötét régiók ezek, kell nekik a fény rendesen, ahhoz, hogy legalább ennyire előbújjanak.

Szerintem eléggé "egyben van" a kép, egységes, nem nagyon látszik a háttér egyenetlensége, pedig ebben a régióban gradienst leszedni nagyon nehéz. Mindenhol köd van...
Esetleg a zajszűrés-csillagredukció sorrend kérdéskörét érdemes lehet körbejárni. Picit mintha sötét halók lennének a csillagok körül. Amúgy nem feltűnő.

25 centissel nem próbáltad? mozaik lehet segítene :-) Az mégiscsak több fényt gyűjt össze.