Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Hold

Az első (egyelőre utolsó) színes Hold fotóm 2017-ből és leszámítva a túltolt wavelet-et még ma is vállalhatónak érzem.
Emlékszem, mikor az ismerőseimnek megmutattam, azt hitték, hogy én színeztem ki, nem hitték el, hogy a Hold valójában nem szürke.

Készítette

Lupták Norbert

Optika

SW 254/1200

Kamera

Canon EOS 1300D

Mechanika

EQ6

Helyszín

Kistokaj

Dátum

2017-09-04

Expozíciós adatok

50 x 1/1000s, ISO100

Hozzászólások

Nagy Zoltán A.

Nagyon szép lett! Először én is kételkedtem amikor először láttam színeket holdképeken -- aztán meggyőzött az, hogy bizony rendre ugyanott vannak azok színek... A jó nyugodtság sokat számít!
Valóban picikét túlment az unsharp, de az a Holdnál könnyen megtörténik. A peremnél ugyanis nagyon vékony, nagy kontrasztú fény-árnyék alakzatok tudnak lenni a suroló megvilágítástól. Ha ezeket kis rádiusszal élesíted akkor ott már meglátszik, miközben a tónusgazdagabb korong közepén még lehetne huzatni.
@Laci: nekem az első színek a Holdon az Arictarchus környékén jöttek elő, amikor a közelben volt a fogyó fázisban a terminátor.Én úgy vettem észre, hogy a legtöbbet az segít, ha extrém jó a nyugodtság, akkor még komolyabb átmérő sem kell a színekhez.

Francsics László

Szervusz!

Nagyon szép, nagyon természetes hatású, főleg ahogy a melegebb barnás árnyalat felé tolódik el az összhatás.
Talán az élesítéssel kell egy picit csínyán bánni, de látom, hogy ezt te is említed. :-)
A színeshold kidolgozása mindig a terminátor felé a legnehezebb, ott olyan színi hibák jöhetnek elő, amik nincsenek a Holdon. Ha erre van ötleted, hogy lehet javítani, arra mindenképp kíváncsiak vagyunk. Én ezt úgy oldottam meg régen, hogy kizárólag 100%-os holdat fotóztam színesben, vagy lecroppoltam az árnyékos részt.

FrL