Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Perseus ikerhalmaz (NGC884-869)

A Perseus csillagkép emblematikus nyílt halmazai 7500 fényévre alakultak ki tőlünk, de 38-39 km/másodperc sebességgel közelednek. A viszonylag fiatal halmazok (12-13 millió év) összesen, kb 6500 naptömegnyi anyagot tartalmaznak. Megunhatatlan fotótéma az északi féltekén ősszel. Egy kellemes hangulatú későnyári éjjel élményfotózásának eredménye a kép.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Tardos

Dátum

2017-09-03

Expozíciós adatok

44*5perc ISO800

Hozzászólások

Vámosi Flórián

A mai napig ez a kedvenc képem az ikerhalmazról. Szerintem erre a képre kiválóan illik az egyszerű és nagyszerű jelző, pont mint az objektumra. :D

Nagy Zoltán A.

Gyönyörű ez a mélyfekete háttér, és a tisztán ragyogó csillagok!
Jókat lehet halmazváltozózni is benne, szépen leválnak a színük alapján is a változók. :) Kéne egyszer valami extrahosszú timelapse-et csinálni, ahol ezek látszanak -- igaz relatív kis amplitúdójúak ezek a csillagok.

Feltóti Péter

Köszi srácok! Laci, ez régi fotó, 2017-es. Úgy döntöttem, hogy szépen lassan elkezdem feltöltögetni a kedvenc képeimet, hogy itt is meglegyenek.

Francsics László

Én megnézném ezt egyszer egy nagy távcsővel. Hogy legyen belőle difftüske erdő :-) Persze akkor csak az egyik fér bele.

Francsics László

Peti, ezt mikor lőtted, gondolom, nem most :-)
Viszont teljesen pöpec. Az ikerhalmaz ilyen, ha az ember 20 centissel fotózza. Én próbálkoztam régen azzal, hogy túlszíneztem, meg kontrasztoztam, de nem jött be sosem. így a jó.

Jelinek Gábor

Ritka az ilyen szépen kivitelezett felvétel erről a területről, pedig az ember elsőre azt gondolná (tévesen), hogy nincs benne semmi nagy kunszt, hiszen "csak" csillagokról van szó. Örülök, hogy feltöltötted! :)