Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M65, M66 és NGC3628 - Leo Triplet - Leo

Az Oroszlán csillagkép leginkább ismert galaxis-hármasa az M66 csoport nevet viseli. Az egymással kölcsönhatásban álló tagok körülbelül 35 millió fényév távolságra vannak tőlünk.
Az M66 jelű galaxis (jobbra lent) a csoport legnagyobb és legfényesebb tagja, nagyjából 95 000 fényév átmérőjű. A gravitációs kölcsönhatás szembetűnő a deformált spirálkarjain, melyekben heves csillagkeletkezés zajlik.
Az M65 jelű spirálgalaxis (jobbra fent) alakja még nem deformálódott, de bizonyítékok vannak arra, hogy viszonylag nemrég erőteljes csillagkeletkezés indult meg benne, ami azt jelzi, hogy az M65 is kölcsönhatásba lép az M66 csoport többi galaxisával.
Az NGC3628 (balra) egy csillagontó galaxis, melynek külső élén egy széles porsáv fut végig, ami elrejti a fiatal csillagokat a galaxis spirálkarjaiban. Jellegzetessége a fiatal, kék csillagokból álló, több mint 300 000 fényévnyire elnyúló árapály-csóvája, ami sajnos nagyon halvány, így a felvételen is sejtelmesen-halványan jelenik meg.

Készítette

Varga István

Optika

Celestron RASA 8" f/2 OTA

Kamera

ZWO ASI 183 MM-Pro hűtött kamera

Mechanika

SkyWatcher EQ-6R GoTo

Helyszín

Cserszegtomaj

Dátum

2023-04-22

Expozíciós adatok

L: 50x60 sec R: 45x60 sec G: 44x60 sec B: 48x60 sec

Szűrők

Baader LRGB 2" szűrők

Hozzászólások

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Példás fotó lett. Nagyon jól vannak eltalálva a fényességviszonyok, színek, részletek is rendben vannak. Gratulálok!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nagyon szép és precízen kezelt fotó, csak a legjobbakat lehet mondani róla, nagyon kellemes és esztétikus az összhatása, egy apróság tűnt fel, talán picit sok az élesítés a galaxisokon, kezdenek kicsit márványszerűvé válni a porsávok, abból célszerű lenne kicsit visszavenni. Legalábbis az M66-on ez látszik, a többi végülis rendben van így. De amúgy nagyon szép munka.

 Papp Bence Papp Bence

István, köszönjük a képfeltöltést. Lenyügözö felvétel. Természetes színek, szuper felbontás. Tiszteletre méltó integrációs idö f/2 mellett.. Gratulálok.