Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Sh2-174 – Valentine Rose Nebula

Az SH2-174, vagy PK 120+18.1, egy rejtélyes planetáris köd a Cepheus csillagképben. Kérdéses volt a keletkezése, így több katalógusban is szerepel. Az ionizált hidrogén és az ionizált oxigén jelenléte arra utalt, hogy ez egy régi planetáris köd, de a kutatás kezdetekor nem találtak fehér törpét a ködösség központjában. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a hidrogén ködnek és az oxigén ködnek nem ugyanaz a központja. Végül megtalálták az objektum közepén gyorsan mozgó fehér törpét (képen is látható). A ködök eltolódását pedig azzal magyarázzák, hogy a csillagközi közeggel való kölcsönhatás következtében a hidrogén lemarad a fehér törpével mozgó oxigénhez képest.

A kép 3 éjszaka alatt gyüjtött LRGB (Galyatetö), H-alpha(Göd, Nyírpazony) és Oiii(Nyírpazony, Galyatetö) adat kombinációjából született. Fogadjátok szeretettel.

Készítette

Papp Bence

Optika

Lacerta 200/800 v1

Kamera

Asi2600MM

Mechanika

EQ6R

Helyszín

Galyatetö/Göd/Nyírpazony

Dátum

2023-05-09

Expozíciós adatok

8 óra 25 perc Halpha, 4 óra 40 perc Oiii, 3 óra 20 perc LRGB

Szűrők

Antlia V-Pro LRGB, Antlia 3nm H-alpha és Oiii

Hozzászólások

 Papp Bence Papp Bence

Álmos, köszönöm. A stackelt H-alpha már most nagyon szépen mutatja a háttérködöt. Tapasztalt adatfeldogozók biztosan jobbat tudtak volna kihozni a nyersekböl. Mindenképp folytatom a projektet, mivel ezt itthonról is tudom fotózni. Majd meglátjuk, hogy mi sül ki belöle.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Ez egy nagyon nehezen fotózható halvány objektum, mindössze 14,74 magnitúdójú. Neked nagyon szépen összejött. Gratulálok hozzá. A halvány háttérködök azt jelzik, hogy megérné talán még két-háromszor ennyi időt is rászánni. Nekem is rajta van a listámon, már gyűjtöttem is hozzá pár óra anyagot, de nem tudom mikor jön annyi össze, hogy érdemes legyen kidolgozni.

 Papp Bence Papp Bence

Köszi Gábor. Sokat dolgoztam rajta. Nem is tudom, hogy hanyadik revízió... Még rá kell érezni a keskenysávos adatfeldolgozásra.

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Ragyogó fotó! Gratulálok Bence!

 Papp Bence Papp Bence

Szia Laci, köszi az értékelést. 2022-ben fotózta Varga István, de az észlelőréten nem találtam referencia fotót róla. Ritkán fotózott, pedig van benne potenciál. Eredetileg landscape tájolást terveztem, de az utolsó pillanatban mégis úgy döntöttem, hogy porté tájolással töltöm fel a képet. Elvégre ez egy viruló , álló rózsa. Így kevésbé látványos a weboldalon és a tumbnailen keresztül, de szerintem mégis így a jobb. Megéri kirakni teljes képernyőre.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Néztem távolról és nem volt feltűnő a fotó, de megnéztem közelebbről és igazából nagyon megkapó, finom felvétel, izgalmasan komponálva. Kifejezetten szépen ragyogó gázfelhők jutnak eszembe, elkerülted a festékpacni effektust. Csillagok is tüzesen ragyognak. És talán még nem is láttuk ezt a ködöt idehaza megörökítve.