Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Leo Triplet

Még nagyon kezdő vagyok és bátortalan vagyok a képeim feltöltésére de néhány hozzászólás biztos sokat segítene. Mivel most a galaxisok szezonja van így a Leo Triplet-ről készítettem egy képet.

Készítette

Tóth Tibor

Optika

200/800 karbon Newton

Kamera

Asi 294 MC hűtőtt

Mechanika

HEQ 5 pro

Helyszín

Bordány, Csillagda

Dátum

2023-04-09

Expozíciós adatok

68x180s, 121gain

Szűrők

-

Hozzászólások

 Tóth Tibor Tóth Tibor

Köszönöm Bence!
Értékes a hozzászólásod számomra és utána nézek javaslataidnak. Két évvel ezelött azt sem tudtam mi az az asztrofotózás meg a csillagászat vagy a pixinsight. Élvezem ezt a hobbit de még rengeteg a tanulni való. Szerencsémre sok nagytudású fiatal igyekszik segíteni!
Köszönöm a hozzászólásodat!

 Tóth Tibor Tóth Tibor

Köszönöm Gábor!
Te tudod a legjobban , hogy milyen nehézkesen tanul egy nyugger de igyekszem!
Tőled tanulok a legtöbbet, köszönöm!

 Papp Bence Papp Bence

Szia Tibor, ez egy igen tetszetös kép lett, sok részlettel.
Sajnos nem annyira okos a pixinisght, hogy mindig tökéletes eltüntesse a mühold/repülö csíkokat a képröl. Érdemes kísérletezni az ImageIntegration pixinsight folyamattal. A "windsorised sigma clipping" rejection algoritmusnak olvass utána. Szerintem a sigma értékeket kell megfelelöen beállítani, hogy eltüntesse a csíkokat a stackelt képröl. A photometric color calibration eljárással pedig a színeken is tudnál javítani.
Csak így tovább!

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Hali Tibi! A difftüskéket én is irigylem. Szerintem ez lett ezidáig a legjobb képed. A sok ráfordított idő lassan megtérül egyre szebben feldolgozott asztrofotók formájában. Így kell ezt csinálni!
Két apró észrevétel: A csillagok picit elhúznak, talán vezetési hibás kép került bele az átlagoláskor. A másik, hogy a jobb felső részen bennemaradt egy műhold nyoma. Ennek elvileg ki kellett volna átlagolódni, mivel csak egy képen van jelen. Úgy gondolom ezeket az apró hibákat könnyedén ki tudnád javítani, ha átnéznéd és megválogatnád a nyerseket a sztekkelés előtt. Erre kiválóan alkalmas a Pixi Blink processusa.

 Tóth Tibor Tóth Tibor

Köszönöm szépen Laci!
Nagyon sokat számitanak bátorító szavaid. Igyekszem gyakorlni és tanulni ezt a szuper hobbit amennyire az időjárás is engedi.
A hozzászólás és a kritika óriási támogatást ad.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szép lett Tibor!
Szép részletes és kifejezetten pengék a csillagok difftüskéi. Én igazából nem is nagyon látok kivetnivalót a képen, én a helyedben nem lennék bátortalan. Mivel nincsen szanaszét szűrőzve mindenféle szoftverrel, ezért nem is igazán vittél bele hibát. Egy picit a háttér zajos maradt, de azt további expóval lehetne orvosolni, tovább mélyíteni a képet. Egy pirinyó élesítést elbírnának a galaxisok, de kizárólag csak a fényes részeken, óvatosan, hogy a csillagokra ne menjen rá az élesítés. Én unsharp maskot, vagy dekonvolúciót ajánlanék. Semmi AI.