Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC1365

A nagy küllős spirálgalaxis a Fornax csillagkép déli részén található, így hazánkból nem figyelhető meg. Egyik módja annak, hogy megörökítsük, ha egy online távoli távcsőszolgáltatást veszünk igénybe. Ez a kép az iTelescope chilei T72 PlaneWave CDK 20” f/6.8 távcsövével készült és összesen 5 óra 20 perc integrációs időt vett igénybe az 5 perces expozíciós felvételekhez. A használt szűrők Chroma LRGB szűrők voltak. Az adatokat a Nebulosity, Pixinsight, Maxim DL segítségével dolgoztam fel, az utolsó simításokat Adobe Photoshop-ban végeztem el.
A nagy küllős spirálgalaxis az egyik leglenyűgözőbb és legszebb déli galaxis. Színei, Z-alakú spirálkarjai és barázdált magja nagyon szép képet alkot. Távolsága a Földtől kb. 56 millió fényév, átmérője több, mint 200.000 fényév. A galaxis közepén egy aktív galaktikus mag található, amelyet vastag porsávok fednek le. Az NGC 1365 egy kétsoros galaxis, a fő kar gázokat és űrport von maga felé, ami kölcsönhatásba lép más közeli elemekkel és új csillagokat hoz létre. A tudósok kiszámították, hogy a kar 2000 km/s sebességgel forog az óramutató járásával megegyező irányban és 350 millió évenként tesz meg egy teljes kört. Mindez a mag közelében végzett tevékenység táplálja az NGC 1365 közepén található szupermasszív fekete lyukat, ami kb. 3,2 millió kilométer széles, és a fénysebesség 84 százalékával forog.

Készítette

Boros Bálint

Optika

PlaneWawe CDK 20"

Kamera

FLI ML16200

Mechanika

PlaneWave L-500

Helyszín

Chile

Dátum

2022-11-30

Expozíciós adatok

16 x 300s LRGB, összesen: 5óra 20perc

Szűrők

Chroma LRGB

Hozzászólások

 Boros Bálint Boros Bálint

Köszönöm az észrevételt, javítom is. Igen, 10 napos hold volt. Nagyon nehéz volt előcsalogatni a halvány részleteket, megszenvedtem vele. Minden fotót felhasználtam ami készült, bár nem mindegyik lett annyira szuper, ami meg is látszik a képen. Gondoltam felteszem, talán vállalható.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez egy piszok nehéz galaxis, feldolgozni is. De az egyik legszebb a teljes égbolton. Gratula, hogy belevágtál, és nem is lett rossz. A halvány részeken talán kevés volt mér a jel, bár 5 óra az elég sok. Volt hold, vagy valami kalibrációs dolog is közbeszólhatott?

Annyi apró javítást engedj meg, hogy szerintem nem rácsos, hanem küllős ez a galaxis.