Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Caldwell49 Sii*((Sii^~Sii)+1)

Bocsánat  clickbait a címadásért. Megannyi más tervem lett volna az idei télre, de sajnos az időjárás... Inkább "teszt" célzattal fotóztam az objektumot, mert kb 13 hónapja az első (szerintem) értékelhető asztrofotómat erről az objektumról készítettem. Kíváncsi voltam, hogy azóta mind én, mint a felszerelésem mit fejlődött (750mm F5; 6nm vs 600mm F3 3nm). Habár a körülmények (hold, horizont feletti magassága) tavaly jobbak voltak, végül a 2022 és 23mas képeket is stackkeltem. Részint szintén kísérletezés célzattal), mert kíváncsi voltam hogy tud működni különböző fókusztáv, látómező együtt működni. Illetve főleg S2nél jól jött a lényegesen több adat.
Szerintem sokan számtalan módon kidolgozták már ezt az objektumot, ezért egy kicsit másfajta koncepcióban gondolkodtam: S2-ben érdekes, valamint a Ha és O3 részektől elkülönülő struktúrákat mutat a ködösség. Ezért e kidolgozás célja, az volt hogy ezeket struktúrákat némileg kiemeljem és próbáltam a szimpla görbézésnél kevésbé "szubjektív" eszközökhöz nyúlni (pixelmath). Ezért mind a szín, mind a LUM réteghez fenti képlettel több S2-t (és O3-mat is) kevertem. Nyilván ez borzasztóan vitatható, hogy ez mennyivel szubjektívebb / objektívebb mint bármi más módszer, de nekem ez valamennyire újszerű volt.
Bocsánat a sok 'story tellingért' és köszönöm, hogy elolvastad.

Készítette

Fekete Krisztián

Optika

SW 200/800, Starizona Nexus 0.75 korrektor; SW150/750 Baader MPCC

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6

Helyszín

Budapest XIV

Dátum

2023-03-03

Expozíciós adatok

Ha: 10h55min30s; O3:11h44min; S2: 9h;8m; 32sec

Szűrők

Astronomik 6nm + Antlia 3nm Ha, S2, Oiii; A

Hozzászólások

 Fekete Krisztián Fekete Krisztián

Köszi Laci a kritikák. Én is látok még problémákat vele, de sajnos nem igazán volt időm a kidolgozással kísérletezni (és néhol a tudásom is hiányos), de a koncepció nagyjából összeált ezért feltöltöttem. Én a csillagokkal sem vagytok teljesen elégdett. A peremen kívüli rész is szintén egy ilyen pont: egyrészt nem igazán tudom / éreztem rá hogy hogy kezeljem (és valami ps-retus-pacsmagolást meg próbáltam kerülni), másrészt szerintem ez nincs rendesen kiexponálva mert két különböző látómező lett stackelve (750 vs 600mm). Vágásnál pedig úgy gondoltam, hogy az elképzelésem fog sérülni. Amint lesz időm még igyekszem javítani ezen, és igen nem bízom el magam, mert még bőven van mit tanulni és a "látásmódomat" is fejleszteni.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez a kép összességében egy nagyon jól összerakott felvétel. Vannak finomságok, melyeken lehet még csiszolni, de főbb vonalakban, kontrasztban, csillagkezelésben, colormappingben egy magas szintet üt meg.
Egy picit érzem rajta az intelligens szűrőzést (bizonyos részletek nagyon élesek, mások erősebben mosottabbak), és a sötét részeken (peremen kívül) a színek bizonytalanságát, azért inkább vágnám szűkebbre) de főbb vonalakban nagyon jó az irány. Viszont ne bízd el magad, fejleszd tovább a tudásod :-)

 Fekete Krisztián Fekete Krisztián

Köszönöm András! :)

 Balogh András Balogh András

Nagyon tetszik a kidolgozás, szívesen megnézném majd a feldolgozási folyamatot:). Gratulálok!