Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Nosztalgia

A mostani éjszakák nem kedveztek a fotózásnak, de már nagyon szenvedtem ezért nosztalgiából elővettem ezt a sorozatot, ami még 2020 tavaszán, szó szerint a Kolon-tói (III)-övcsatornában készült. A kompozíció megálmodásakor a következők játszottak szerepet. Szándékosan déli tájolású képet szerettem volna készíteni úgy, hogy a látómezőm a csatorna közepéről induljon és középen a zsilip kapuk emelő mechanizmusa az ég felé mutasson, ezért az állvány a csatorna közepén lett felállítva a vízben. Az eltelt idővel ez a sorozat azért lett fontos számomra, mert sajnos pár év leforgása alatt ez a csatorna teljesen kiszáradt. Másrészt, ami még emlékezetes maradt ezen időszakból, hogy ekkor kezdődött a COVID hatása szemmel láthatóvá válni az éjszakára. Még nem volt kijárási tilalom, de a légiközlekedésre már rányomta bélyegét a járvány. A sorozat alatt összesen 2 repülőgép került a látómezőbe.

Készítette

Kecskés Bertalan

Optika

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED & AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G

Kamera

Nikon D750

Mechanika

Manfrotto 055XPRO3

Helyszín

Orgovány

Dátum

2020-04-26

Expozíciós adatok

ISO400, @14mm, f4, 120s x 137 szumma: 4,57h

Hozzászólások

 Kecskés Bertalan Kecskés Bertalan

Látvan a mostani helyzetet igen többet kellett volna mutatni a víztükörből, sajnos mostanra ez a csatorna is kiszáradt pár év leforgása alatt. A terv, hogy áprilisban megismetlem ezt a fotózást ugyan ezen felszereléssel és kompozicióval rámutatva a változásra.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nekem tetszik az elgondolás a csillagívekkel és a zsilippel, izgalmas ez az indusztriális megközelítés is. Talán egy kicsit többet lehetett volna a víztükörből mutatni!