Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Zöld üstökös sötét ég alól

Természetesen a legjobb sötét ég alól észlelni, ami nekem szerencsére megadatik a hegyekből a nyári hónapokban. Sajnos télen nem megközelíthetőek ezek a helyszínek, ezért kicsivel több szervezést igényelt a projekt. Az egyik hegyi szállás - ahova amúgy túrázni lehet felmenni, de ez a csövekkel nem megoldható - felajánlotta, hogy snowmobile-lal felvisznek a csövekkel együtt. Nagyon kalandos volt az egész hétvége, és holdnyugta után az ég is szép sötét volt - ennek ellenére nem láttam meg szabad szemmel az üstit.
-18 fok volt éjszaka, sosem voltam még ilyen hidegben kint tartósan, de a képek miatt megérte a fagyoskodás. Sajnos a feldolgozással itt is meggyűlt a bajom, de összességében a csillagokkal talán nem olyan zavaróak a megmaradó csillagcsík-nyomok.

Készítette

Bartek Luca

Optika

William Optics RedCat 51

Kamera

ZWO ASI2600MC PRO

Mechanika

RST-135

Helyszín

Capanna Gorda, Svájc

Dátum

2023-01-28

Expozíciós adatok

4 óra

Hozzászólások

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Sajnos jelen esetben a rövid fókusztávolság nem igazán segít a csíkok eltüntetésében, túl sűrűvé válik a csillagmező. Nagyon jól tetted, hogy egyesével csillagtalanítottad a képeket, talán még erősebb rejection értékeket kellene beállítani + mindenképp medián stackelést, de ezzel is csak picit lehet nyerni.

 Bartek Luca Bartek Luca

Koszonom Bence! Igen bolygattam. A savozodas szerintem kizarolag a csillagcsikok maradvanyai (a csillagos hatteren nem latszik, csak ahol az usti van)

 Papp Bence Papp Bence

Szia Luca. Szuper lett, bár a sávozódást valahogy meg kell oldani. Bolygattál a képek között?

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Az utolsó előadások egyike volt, ami nem volt még felvéve. :-D Waveletekkel szedte le nagyon ügyesen. Ki tudta választani csak a sávozódást (részleteket sajnos nem tudom). De ez sem 100%-osan segít.

 Bartek Luca Bartek Luca

koszi szepen! Igen, igy szep az asztrofotos elmeny, kalandokkal :D Nagyon szívesen beszelek róla, ha lesz ilyen téma.
Kiss Peter eloadasat pont nem lattam, ez hol elerheto? Úgy érzem, mar mindent kipróbáltam, millió YouTube tutorialt, de nyilván nem mindent, mert mégsem sikerülnek. Amúgy egyesével csillagtalanitom a nyerseket es utána stackelem őket, megis valamennyi csik megmarad.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Kalandos! Így igazán szép az asztrofotózás, hogy az odavezető út legalább akkora élmény, mint maga a tevékenység. Ki menne fel egy hóval elzár hegyre? De így, hogy van indok, különösen nagyszerű dolog. Egyszer beszámolhatnál ezekről az élményekről. Lesz téma majd a klubon a kitelepülés, például akkor.
Az üstökös képeid közül nekem ez tetszik a legjobban. Kiss Péternek volt egy régebbi előadása a csillagnyomok eltüntetéséről Pixiben, nem tudom, hogy azt már hallottad-e... Vagy mit próbáltál.