Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

C/2022 E3 (ZTF) üstökös

Első értékelhető, kizárólag céleszközökkel készített üstökös felvételem, úgy nézzétek! :) Sikerült kihasználnom a 24-én hirtelen jött derültet, a teraszról pedig pont lett rálátásom. Nekem nem sikerült vizuálisan megpillantanom, nagyon alacsonyan járt még a fotózáskor - az előre jelzés szerint éjféltől beborult volna, így kénytelen voltam kora este észlelni. Aztán az új eszközöknek köszönhetően (új laptop, új kamera) astrometry-vel meg tudtam találni! :)
Mono, mert nem bírok a színekkel. Az üstökös lehet, hogy zöld, de akkor a csillagok is. A nyerseket feldobtam ide, akinek van kedve, játszzon el vele (véletlenül SER-be mentette a Firecapture, bolygófelvételen maradt. pipp-el pl. ki lehet nyerni belőle a FIT-et.) tinyurl.com/3369d25w
Köszönet Csabai Istvánnak az UV/IR szűrőért és Majzik Lionelnek a tanácsokért! :)

Készítette

Dr. Ruszkai Ákos

Optika

SkyWatcher Equinox 66ED

Kamera

ZWO ASI 662 MC színes kamera

Mechanika

Skywatcher Star Adventurer

Helyszín

Gyál

Dátum

2023-01-24

Expozíciós adatok

150x12s, exp:12s gain:300 gamma:50, 25x dark

Szűrők

ZWO UV/IR cut

Hozzászólások

Dr. Ruszkai Ákos Dr. Ruszkai Ákos

Köszönöm szépen az elismerő szavakat! :)

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Jól elcsípted Ákos, le a kalappal! Sajnos ahogy írod is, akkor még elég alacsonyan járt. Biztos vagyok benne, hogy picit egyszerűbb lett volna a dolgod ha a hajnali órákban készíted a nyerseket (már ha derült maradt volna...), na de majd talán egy másik alkalommal. Remélem, hogy lesz még kedved üstököst fotózni! :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Gratulálok hozzá Ákos!