Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Nap, Ha Váradi Nagy Pál

Nap, Ha

Ebből a csőből szerintem, amit lehetett, kihoztam.

Készítette

Váradi Nagy Pál

Optika

Lunt LS60T Ha + B600, 0.5x reduktor

Kamera

ASI 178MM, saját hűtés

Mechanika

EQ3, saját építésű vezérlővel és ST4 követéssel

Helyszín

ersatz-obszi, Kolozsvár

Dátum

2023-01-24

Expozíciós adatok

4'33

Hozzászólások

 Váradi Nagy Pál Váradi Nagy Pál

vonatkozó műhelytitok-videó https://youtu.be/KpNMp6B2Ieg

 Váradi Nagy Pál Váradi Nagy Pál

Köszönöm. Azért nem látszik illesztés vagy béna görbézés, mert nincs. Emiatt is kacagok sok távcsőboltnak a lunt-os termékeinél megadott marketing-fotókon: ezzel a ****-ral engem, bocs, nem győznétek meg.

A csel az, hogy itt egy expó van, amit aztán kell bűvölni, a stack-et, Registax-ben, s dering nélkül. Minimum két verzió készül a képből: a láthatóság kedvéért átmenetileg felgammázom, hogy lássam, meddig élesíthető a kép anélkül, hogy fekete gyűrűk kezdenének megjelenni. Ez elsősorban a korong peremén óriási probléma. Aztán a gammát vissza egy normális-forma szintre. Ez a wav0 változatom: ahol nulla probléma van, de még nincs elég részlet. A wav1 változat ennek a folytatása: a gammát ezúttal véletlenül sem piszkálva, kezdem tovább tologatnia wavelet csúszkákat, amíg a koronggal megelégszem, hogy na így. Itt legalább egy nagy probléma van, wav1, a korong széle, de az élesebb protuberanciák széle is be szokott ettől a lépéstől esni, de nem baj, hisz van a wav0 változat. Wav2-t, amikor tovább vagy máshogyan csúszkázok, akkor készítek, amikor egy részlet, egy érdekesebb kitörés pl. külön figyelmet érdemel.

És akkor ezek a wav0 wav1 wav2 stb változatok fognak egymásra kerülni rétegként, a hibákat kiütve a színről. Csinálok erről a registax részről egy youtube-ot.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon esztétiksan dolgozod fel a korongot és protuberanciákat. Nem látszik semmi illesztés, sem inverzió, semmi sincs, teljesen természetes,, és mégis ragyog, kontrasztos.