Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Szív-köd (SHO)

Csillagtalan Sziv-kod

WeBo 1 - Planetaris kod

Szív-köd (SHO)

Fogadjatok sok szeretettel a legujabb tavcsovem elso kepet, a SHO palettan feldolgozott Sziv-kod objektum kepet. Egy honappal ezelott hoztam egy nagy dontest. Eladtam a Nikon Z6 fenykepezomet, es az aron vettem egy Askar Fra400 quintuplet tavcsovet Askar 0,7x reduktorral, ami az optikabol egy f3,9 fenyeros refraktort varazsol elo. A reduktor a nativ 400 mm fokuszbol 280 mm fokuszt hoz elo, ami a kis szenzoros kameramra mar elegge nagy latomezot hoz letre. Ez k.b. ugyan az a latomezo, mintha egy APS-C szenzoros kamerat egy 510 mm fokuszu tavcsore helyeznek.
Sajnos a rossz idok miatt keves lehetosegem adodott a fotozasra, de azert egy-ket ejszakara kibujtak a csillagok es a tavcsovet a Sziv-kod objektum fele helyeztem. Kivancsi voltam, hogy mit fogok tudni belole kihozni, de az eredmeny nagyon biztato volt. Nagyon jo kis kombo lesz ez a ASI183MM kameraval...

PS: Most eloszor fotoztam 10 perces expokat. Eloszor a H alfat fotoztam - mindig azzal kezdek. Utana az OIII-at es majd a SII, de sajnos a SII fotoknal a kb 39 sub-bol csak 13 x 10 perces subot tudtam felhasznalni, mert a tobbibe beleszoltak a felhok es a kod. De meg igy is elegedett vagyok az eredmennyel.
Remelem nektek is tetszeni fog a "Szivem" :)

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

Askar Fra400 Quintuplet + Askar Fra 0,7x reduktor (F: 280mm, f3,9)

Kamera

ASI 183MM Pro

Mechanika

ZWO AM5

Helyszín

Ímely - Szlovákia

Dátum

2022-11-16

Expozíciós adatok

Ha: 55x10 perc, OIII: 32x10 perc, SII: 13x10 min

Szűrők

Baader 6,5nm Halfa, Astronomik 6nm OIII, Astronomik SII 6nm

Hozzászólások

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

@Rafi: Koszonom szepen! :) Ez az Askar engem is meglepett. Egy kis refraktort szerettem volna, es egy-ket ismerosom ezt ajanlotta. A fullframe Nikont meg eladtam, mert a lekepezese a newtonon azert annyirar nem volt jo, mint gondoltam. Es ebbol a penzbol megvettem az Askart, ami szerintem egy nagyon jo dontest volt. A nativ fokusza 400mm - Petzval optikaval - es van hozza egy speci ehez a optikahoz gyartott Askar 0,7x reduktor, ami f3,9 fenyerto csinal a rendszerbol, full-frame lekepezessel. Szoval a jovore tekintve is, ez egy jo optika, amit szerintem maximalisan ki fogok hasznalni... :)

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

@Laci: Koszonom! :) Amugy nagyon jo ez a kis Askar a maga f3,9 fenyerojevel - es ami meg jobb, hogy mindig rajta van az AM5 mechanikan,, szoval ha hirtelen kiderul az eg, azonnal fogom, es mar kint is vagyok vele az udvaron - kb 5-6 perc utan mar keszen is allok a fotozasra.
Ami a kiallitast illeti, lattam a videokat es a kepeket is. Nagyon tetszett. Lattam a fotomat is, es orulok, hogy ott lehetett a tobbi csodalatos kepek kozott! :)

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Érdekes éa tetszetős összeállítás ez. Még nem láttam közelről ilyen Askar szettet, de a kép alapján nyilván nem rossz. :) Szép munka!

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez nagyon szép lett most, gratulálok! A képedet láttad a kiállításon? Varázsló. Jól mutat az is.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Koszonom, Attila! Hat, sajnos felenk is nagyon rossz ido van... mar kb 2 honapja nincs semmi mas, csak kod es felhok... A sziv-kodnel nagy szerencsem volt, hogy ket ejszakara elhuztak a felhok, viszont ez se volt tokeletes - lasd a leirasomban hozzatettem, hogy a 39 darab 10 perces SII-bol csak 13-at tudtam felhasznalni sajnos... a tobbin mind felhotakaro volt... Remelem a december mar jobb lesz...
Amugy a Halffej-kodot most lattam eloszor a sajat kepeimen, de jovore majd megcelzom a 800mm Lacertaval is...

 Kaptás Attila Kaptás Attila

Szuper kép lett Tamás, mint mindíg.
Eszméletlen képidőt tudtál összehozni, én már hetek óta nem tudtam értelmeset fényképezni.
Szép egyenletes a színskála minden megtalálható benne.
Kifejezetten tetszik a halfej zöld színe, így valóban olyan mint egy tengeri színes hal.