Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A foltcsoport Ha szerkezete

Szakkörünk újabb műszere egy épített Ha távcső. A 120/1000-es refraktor Lunt 60-as elemekkel lett egybeépítve. A távcső képe lélegzetelállító. Az első kép melyet a távcsővel készítettem. A foltcsoportban lévő mágneses erővonalak szépen kirajzolódnak kromoszférában.

Készítette

Kaszab Dénes

Optika

120/1000 refraktor Lunt 60-as szűrőkkel egybeépítve

Kamera

ASI 290 MM

Mechanika

HEQ-6

Helyszín

Gyöngyös

Dátum

2022-11-13

Expozíciós adatok

60 másodperc felvétel, záridő=3,5 ms, Gamma=100, Gain=0

Szűrők

Ha

Hozzászólások

 Kaszab Dénes Kaszab Dénes

Köszönöm Rafael! Mostanában ritka az éjszakai derült idő :-( . Viszont azért vannak napfényes idők is ebben a szürkés, ködös időszakban + most zajlik az "élet" a Napon. Jobban ki lehet használni így a kínálkozó alkalmakat :-) . Gyerekkoromban sokszor kivetítéssel néztük a napfelszínt barátaimmal, így egy kicsi nosztalgia is van a megfigyelésben :-) .

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Én is gratula a távcsőhöz! Tán egy naptávcsőnél nincs is jobb bónusz. Szépen ki lehet használni a verőfényes napsütést. :D

 Kaszab Dénes Kaszab Dénes

Köszönöm a szakkör nevében. Dézsi Attila építette meg. Az ERF szűrő a tubuson belül lett beszerelve nem messze az objektívtől, így a névleges átmérőtől kisebb kellett. Itt még nem jelentős a napfény melegítő hatása. A távcső vizuálisan is csodálatos képet ad.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Gratulálok a távcsőhöz! Nagyon szép lett, tetszik a kivágás is.
Azt meg lehet kérdezni, hogy a 120-as lencse fényét hogyan redukálod? Van egy teljes apertúra átmérőjű D-ERF szűrő a fényút előtt?
FrL