Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M45 Plejádok

Sziasztok! Az idei ősz eddig eléggé sok problémát okoz a fotósoknak, de néha azért sikerül egy kis csillagos eget kifogni. A mostani kép összesen 2 éjszaka alatt jött össze, de a jó világos téma és az F/3-ra korrigált rendszer mégis élvezhetővé tette számomra a végeredményt. A szaturációval próbáltam visszafogott lenni, hogy a csillagok eredeti színeit megtartsam, mert különösen tetszik, hogy a képen rengeteg teljesen különböző színű csillag látható! A feldolgozás során jelentős problémát okozott a Budapest melletti fényszennyezés, de lassan sikerül megfejteni a Pixinsight DBE processzének működését!

Készítette

Tőkés Bertalan

Optika

TS Optics 300/1200 Newton

Kamera

ASI2600MC Pro

Mechanika

Fornax 51

Helyszín

Csömör

Dátum

2022-11-13

Expozíciós adatok

45x180s Gain100

Szűrők

Astronomik UV/IR Cut L2

Hozzászólások

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nagyon tisztességesen és gondosan elkészített fotó, én egy aprócska észrevételt tennék: talán még javítana a képen, ha kevésbé fognád vissza a csillagok fénylését (csúcsfényekre gondolok) Igaz, hogy a csillag magja talán nagyobb lesz, de a halója kisebb, a Fiastyúknak meg amúgy is jól áll a ragyogás.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Ez bizony egy nagyon szép természetes nagytávcsöves klasszikus Fias lett, gratulálok! Szépek a csillagszínek, a finom redőzet a ködösségen. Ami a szaturációt illeti szerintem pont tök jó lett így visszafogottan.